Jak upéct řezy z perníkového těsta | recept
Řezy z perníkového těsta | recept. Perníkové řezy jsou pečené z těsta, ze kterého jsem dříve pekla perníčky. Protože mám ráda plněné perníky, napadlo mě udělat z tohoto těsta závin. Náplň perníku je osvědčená, spojení vlašských ořechů, povidel a datlí nemá chybu. Nechte se inspirovat.
Co je potřeba
Perníkové těsto:
- 650 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 100 g medu
- 50 g másla
- 10 g jedlé sody
- 4 celá vejce
- lžíce perníkového koření (koupené nebo smíchat mletý anýz, skořici, hřebíček a nové koření)
Náplň:
- 400 g neslazených švestkových povidel
- 100 g datlí nebo fíků
- 100 g vlašských ořechů
- citronová kůra
- 1 lžička skořice
- trochu mletého hřebíčku
- čokoláda na polevu
Z odvážených surovin vymíchejte za pomoci kuchyňského robota nebo ručně těsto. Těsto si připravte večer a zpracujte ho až druhý den, po odležení v chladu. Těsto nezapomeňte zabalit do folie, aby neosychalo.
Připravte si náplň. Nejlepší jsou neslazená švestková povidla, na oslazení datle a chuť doplní vlašské ořechy. Tato kombinace se mi nejvíce osvědčila. Z koření přidávám jen skořici, hřebíček a sušenou citronovou nebo pomerančovou kůru.
Řezy pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C, musí lehounce zrůžovět. Po vychladnutí polijte čokoládovou polevou a ozdobte podle fantazie. Nechte několik dní uležet, již druhý den po upečení se dají konzumovat. Uchovávejte je v chladu, nejlépe v uzavřené krabici nebo plechové dóze. Krájet se mohou ihned po ztuhnutí polevy, nebo až před podáváním.
Diskuze k článku