Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct řezy z perníkového těsta | recept

Jak upéct řezy z perníkového těsta | recept

Řezy z perníkového těsta | recept. Perníkové řezy jsou pečené z těsta, ze kterého jsem dříve pekla perníčky. Protože mám ráda plněné perníky, napadlo mě udělat z tohoto těsta závin. Náplň perníku je osvědčená, spojení vlašských ořechů, povidel a datlí nemá chybu. Nechte se inspirovat.

Co je potřeba

Perníkové těsto:

  • 650 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g medu
  • 50 g másla
  • 10 g jedlé sody
  • 4 celá vejce
  • lžíce perníkového koření (koupené nebo smíchat mletý anýz, skořici, hřebíček a nové koření)

Náplň:

  • 400 g neslazených švestkových povidel
  • 100 g datlí nebo fíků
  • 100 g vlašských ořechů
  • citronová kůra
  • 1 lžička skořice
  • trochu mletého hřebíčku
  • čokoláda na polevu

 

1

Z odvážených surovin vymíchejte za pomoci kuchyňského robota nebo ručně těsto. Těsto si připravte večer a zpracujte ho až druhý den, po odležení v chladu. Těsto nezapomeňte zabalit do folie, aby neosychalo.

Připravte si náplň. Nejlepší jsou neslazená švestková povidla, na oslazení datle a chuť doplní vlašské ořechy. Tato kombinace se mi nejvíce osvědčila. Z koření přidávám jen skořici, hřebíček a sušenou citronovou nebo pomerančovou kůru

2

Ořechy a datle nakrájejte na drobné kousky. Promíchejte je se směsí koření. Sušené ovoce se lepí k sobě, proto směs dobře rukou promíchejte, aby se kousky datlí nebo fíků obalily kořením a v náplni byly rovnoměrně rozloženy. Pak vmíchejte neslazená švestková povidla. 

3

Vypracované těsto rozdělte na díly. Z tohoto množství upečete 2 menší záviny. Potřebujete tedy 4 stejně velké díly. Každý kousek těsta ručně vyválejte (váleček) na 3 mm a pak ho zploštěte kuchyňským válečkem. Těsto se na silikonové podložce nemusí podsypávat moukou, nelepí se.

4

Vytvořený obdélník rovnoměrně potřete částí připravené náplně a uhlaďte nožem nebo stěrkou. Okraje nechte volné, aby se těsto dobře spojilo. Náplň nesmí být příliš řídká, musí být hustá. 

5

Pomazaný plát přikryjte dalším vyváleným dílem a po celém obvodu těsto spojte, aby nádivka nevytékala. Z okrojků těsta můžete tvořítkem vykrájet různé tvary a položit je nahoru na řezy, jako ozdobu. Položte je volně, bez podmazávání, pečením se spojí.

6

Řezy pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C, musí lehounce zrůžovět. Po vychladnutí polijte čokoládovou polevou a ozdobte podle fantazie. Nechte několik dní uležet, již druhý den po upečení se dají konzumovat. Uchovávejte je v chladu, nejlépe v uzavřené krabici nebo plechové dóze. Krájet se mohou ihned po ztuhnutí polevy, nebo až před podáváním.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.