Jak upéct litý perník bez cukru | recept vhodný i pro diabetiky
25. Květen 2023
Jak upéct litý perník bez cukru | recept na domácí perníkovou buchtu vhodnou i pro diabetiky. Buchta z litého těsta na plech patří k rychlým a jednoduchým receptům, které se hodí vždy, když nemáte dostatek času na přípravu. Dnešní recept je navíc bez cukru, místo něj obsahuje jako sladidlo xylitol. Xylitol je přírodní sladidlo známé jako březový cukr. Uvádí se, že má stejnou sladivost jako cukr, ale má až o 40 % méně kalorií. Xylitolem se sladí některé výrobky určené diabetikům, proto si mohou kousek perníku (podle tohoto receptu) bez obav dopřát.
Co je potřeba
- 350 g hladké žitné mouky (tmavá, chlebová)
- 300 g hladké mouky
- 250 g xylitolu
- 2 vejce
- 500 ml vlažného mléka
- 150 ml oleje
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- 1 prášek do perníku
- 2 lžíce tekutého medu
- hrst mandlí
- hrst rozinek
- mouka a tuk na vymazání plechu
Tipy
Jestliže vám nevadí cukr, xylitol nahraďte 300 g krupicového cukru.
Související články
Další zajímavé články
Jak upéct řezy z perníkového těsta | recept
Řezy z perníkového těsta | recept. Perníkové řezy jsou pečené z těsta, ze kterého jsem dříve pekla perníčky. Protože mám ráda plněné perníky, napadlo…
Jak upéct kořeněný hruškový perník se skořicovým karamelem | recept
Jak upéct kořeněný hruškový perník se skořicovým karamelem | recept. Mimořádně vláčný a voňavý moučník plný výrazného hřejivého koření a hrušek,…
Jak upéct mrkvové řezy s jablkovou náplní bez cukru | recept i pro diabetiky
Jak upéct mrkvové řezy s jablkovou náplní bez cukru | recept i pro diabetiky. Dnešní recept ocení především ti, co z nějakých důvodů vyřadili ze strav…
Jak upéct božský špaldový koláč s kardamomem a karamelovo-ořechovou glazurou| recept
Jak upéct božský špaldový koláč s kardamomem a karamelovo-ořechovou glazurou| recept. Znamenitý moučník z neskonale vláčného špaldového těsta, kt…
Jak upéct bublaninu s ovocem z bramborového těsta | recept
Jak upéct bublaninu s ovocem z bramborového těsta | recept. Moučníky z bramborového těsta mají jeden společný znak a to ten, že vydrží dlouho vláčné.…
Diskuze k článku