Jak upéct pstruha v troubě | recept
Pečený pstruh | recept. Ryby by neměly v našem jídelníčku chybět. Jsou lehce stravitelné, obsahují zdraví prospěšné tuky a mají vysoký obsah bílkovin. Pravidelná konzumace rybího masa snižuje riziko srdečních onemocnění. Dnes jsou ryby v prodeji po celý rok, mražené nebo chlazené. Stačí si jen vybrat z mnoha druhů. Kdo nemá sladkovodní ryby příliš v oblibě, by měl zapomenout na nejčastěji připravovaného kapra a zkusit třeba pstruha. Pstruh se v obchodech objevuje ve dvou druzích – pstruh obecný a pstruh duhový. Oba mají výborné maso beze stopy rybího pachu. Chuť masa vynikne nejlépe v jednoduchých úpravách. V následujícím receptu na pečeného pstruha najdete inspiraci na jednu z nich.
Co je potřeba
- pstruzi podle počtu osob
- máslo
- sůl
- hladká mouka
- zelené bylinky (petržel, rozmarýn, tymián, mateřídouška, šalvěj, česnáček, popenec apod.)
- citron
V misce utřeme máslo s drobně pokrájenými čerstvými bylinkami. Kombinaci natí zvolíme podle chuti. Všechny bylinky jsou v kombinaci s rybím masem a máslem výborné. Do másla pro zvýraznění chuti můžete přidat i stroužek utřeného česneku. Česnek se dá nahradit pažitkou a tu mohou i žlučníkáři. Kopr je také vhodnou volbou, i když ne každý ho má rád. Máslo s bylinkami už nesolíme.
Naplněné ryby obalíme v hladké mouce ze všech stran. Pekáč vytřeme máslem nebo chuťově neutrálním olejem a položíme na něj ryby. Pečeme v troubě při teplotě 200 °C. V průběhu pečení ryby opatrně obrátíme, aby byly dozlatova upečené z obou stran. Ryba se peče krátce, přibližně 30 minut, doporučuji čas přizpůsobit velikosti pstruhů.
Tipy
Pro přípravu ryb používáme máslo nebo chuťově neutrální olej. Olivový olej by přebil jemnou chuť pstružího masa.
Diskuze k článku