Jak upéct pstruha s houbami | recept. Spotřeba ryb je v České republice nižší než by podle zásad správného stravování měla být. Sladkovodní ryby se na jídelníčku objevují ještě méně, než pokrmy z ryb mořských. Někomu vadí kosti, někomu pach rybiny, a tak jsou ryby k velké škodě opomíjeny. Přitom jsou lehce stravitelné a obsahují mnoho zdraví prospěšných látek. Máte-li v rodině zapřisáhlého odpůrce ryb, zkuste připravit pstruha. Tato ryba má málo kostí, nemá výrazný pach a má velmi chutné maso. Nejlepší je jen tak na másle, ale zkuste přidat houby a slaninu. Uvidíte, že není třeba rybí maso zavrhovat.
Co je potřeba
pstruhy podle počtu osob
směs různých druhů hub
anglickou slaninu
jarní cibulku
pepř
sůl
hladkou mouku
1 vejce
máslo
červená paprika
citron
zelená petržel
1
V obchodě nebo v sádkách si koupíme pstruhači pstruhy, podle počtu připravovaných porcí. Na osobu počítáme 1 pstruha. Pstruha vykucháme a omyjeme, hlavu neodřezáváme. Rybu nasolíme zevnitř i zvenku.
2
Houby očistíme a pokrájíme na menší kousky. Část anglické slaniny nakrájíme na tenké plátky a část na kostičky. Jarní cibulku pokrájíme na špalíčky i s natí.
3
Na pánvi opražíme kostičky slaniny, slanina pustí tuk a to je chvíle, kdy přidáme houby. Osolíme, opepříme a chvilku dusíme. Stačí 10 minut. Pak přidáme jarní cibulku a podusíme do chvíle, než je cibulka poloměkká. Pak stáhneme z tepla.
4
Rybu vložíme do pekáče vymazaného máslem a potřeme rozšlehaným vejcem s moukou. Do břišní dutiny dáme lžíci houbové směsi. Na povrch ryby rozložíme plátky slaniny, aby ryba byla pokrytá. Pečeme v troubě při teplotě 200 °C. Pstruha v polovině pečení opatrně otočíme, nesmíme potrhat kůži.
5
Po upečení ozdobíme citronem a podáváme se zbylou houbovou směsí a brambory. Přizdobíme petrželkou nebo červenou paprikou.
Pečený pstruh | recept. Ryby by neměly v našem jídelníčku chybět. Jsou lehce stravitelné, obsahují zdraví prospěšné tuky a mají vysoký obsah bílkovin.…
Houbová pizza na plech | recept. Houbařská sezona je v plném proudu a to znamená, že se v jídelníčku ve zvýšené míře objevují jídla z hub. Traduje se,…
Lečo s rybím filé | recept. Zeleninové lečo, případně lečo s klobásou nebo uzeninou každý zná. Je to rychlé a chutné jídlo. Co ale spojit lečo s rybím…
Jak zapéct brambory s houbami | recept. Následující recept je na rychlé jídlo, které přijde vhod o dovolené nebo ve dnech, kdy se nám nechce nic složi…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku