Jak upéct pstruha v troubě | recept
Pečený pstruh | recept. Ryby by neměly v našem jídelníčku chybět. Jsou lehce stravitelné, obsahují zdraví prospěšné tuky a mají vysoký obsah bílkovin. Pravidelná konzumace rybího masa snižuje riziko srdečních onemocnění. Dnes jsou ryby v prodeji po celý rok, mražené nebo chlazené. Stačí si jen vybrat z mnoha druhů. Kdo nemá sladkovodní ryby příliš v oblibě, by měl zapomenout na nejčastěji připravovaného kapra a zkusit třeba pstruha. Pstruh se v obchodech objevuje ve dvou druzích – pstruh obecný a pstruh duhový. Oba mají výborné maso beze stopy rybího pachu. Chuť masa vynikne nejlépe v jednoduchých úpravách. V následujícím receptu na pečeného pstruha najdete inspiraci na jednu z nich.
Co je potřeba
- pstruzi podle počtu osob
- máslo
- sůl
- hladká mouka
- zelené bylinky (petržel, rozmarýn, tymián, mateřídouška, šalvěj, česnáček, popenec apod.)
- citron
Krok 1
Vykuchané a očištěné ryby důkladně omyjeme a osušíme. Vetřeme do nich sůl, nejlépe mořskou, pokapeme citronem a necháme v chladničce asi 30 minut odležet.
Krok 2
V misce utřeme máslo s drobně pokrájenými čerstvými bylinkami. Kombinaci natí zvolíme podle chuti. Všechny bylinky jsou v kombinaci s rybím masem a máslem výborné. Do másla pro zvýraznění chuti můžete přidat i stroužek utřeného česneku. Česnek se dá nahradit pažitkou a tu mohou i žlučníkáři. Kopr je také vhodnou volbou, i když ne každý ho má rád. Máslo s bylinkami už nesolíme.
Krok 3
V dalším kroku hotovým bylinkovým máslem naplníme odleželé pstruhy. Máslo vetřeme i do masa.
Krok 4
Naplněné ryby obalíme v hladké mouce ze všech stran. Pekáč vytřeme máslem nebo chuťově neutrálním olejem a položíme na něj ryby. Pečeme v troubě při teplotě 200 °C. V průběhu pečení ryby opatrně obrátíme, aby byly dozlatova upečené z obou stran. Ryba se peče krátce, přibližně 30 minut, doporučuji čas přizpůsobit velikosti pstruhů.
Krok 5
Pstruhy doporučuji podávat s bylinkovými brambory a ozdobené kolečky citronu. Vhodnou přílohou je zeleninový salát.
Pro přípravu ryb používáme máslo nebo chuťově neutrální olej. Olivový olej by přebil jemnou chuť pstružího masa.