Jak upéct preclíky sypané solí a sezamem | recept na slané pečivo
Jak upéct preclíky sypané solí a sezamem | recept na slané pečivo. Preclíky z kynutého těsta jsou výborné k pivu nebo vínu. Peču je i jen tak, aby bylo přes den něco k zakousnutí, když nás honí mlsná. Když totiž z uvedeného množství upečene 10 kusů preclíků, jsou na povrchu křupavé, uvnitř měkké a pokud je sníte ještě vlažné, chutnají jako rohlíky. Druhý den už jsou tužší. Pokud z těsta vytvoříte dvojnásobný počet kousků (20) a upletete preclíky, jsou křupavé přesně tak, jak má správný preclík k pivu být.
Co je potřeba
- 400 g hladké mouky
- 2 lžíce rozpuštěného sádla
- lžička soli
- 20 g čerstvého droždí
- 200–250 ml mléka
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky polohrubé mouky
- voda na potření
- hrubá sůl a sezam na posyp
Ve vlažném mléce s cukrem a polohrubou moukou nechte vzejít rozdrobené droždí. Hladkou mouku promíchejte se solí, přidejte kvásek a vypracujte tužší těsto. Na preclíky stačí 200 ml mléka, těsto má být tužší, na rohlíky dávku mléka zvyšte. Těsto nechte zakryté v teple přibližně hodinu kynout. Mělo by zdvojnásobit objem.
Po dokynutí preclíky potřete vlažnou vodou, posypte hrubou solí a sezamovými semínky. Sezam lze nahradit mákem nebo kmínem. Plech vložte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 25 minut do zezlátnutí (10 kousků). Pečivo z 20 dílů je spleteno ze stejně dlouhých, avšak tenčích válečků, proto bude upečené o několik minut dříve.
Diskuze k článku