Jak upéct posvícenské nebo pouťové koláče | recept
Posvícenské koláče | recept. Na podzim se ještě mnohde na venkově udržuje tradice posvícení. Posvícení se slaví první neděli po svátku patrona, jemuž je zasvěcen kostel. Někde se slaví 6 týdnů po pouti. Posvícení byla zároveň oslava konce polních prací. O posvícení se vařívalo a peklo mnoho slavnostních jídel, byly vykrmené husy a kachny, navařená povidla, sklizený mák... Císař Josef II. v roce 1787 vydal nařízení o konání posvícení první neděli po svátku svatého Havla. Proto se dodnes slaví havelské posvícení na většině vesnic. Na pouť nebo posvícení je zvykem péct koláče a dávat je jako výslužku příbuzným a návštěvám. Podle tohoto receptu si snadno koláče upečete kdykoli na ně dostanete chuť.
Posvícenské koláče znám, jsou móóóc dobré. Hlavně když je upeče maminka a Vy můžete přijít k hotovému. Moje maminka byla výborná kuchařka a tak ochotná, že vstala v noci a pekla a my ráno přišli do voňavé kuchyně a cpali se plnými pusami. Tyto koláče dělávala i během roku, třeba i s ovocem.
Paní Mirce děkuji za recepty, má většinou dobré věci.
Min. týden jsem dělala tu Vídeňskou bábovku, byla mňam! Takže díky, Vlasta