Co je potřeba

Na těsto – množství na 12 koláčů o průměru 21 cm:

  • 1/4 l mléka
  • 10 lehce navršených kávových lžiček krupicového cukru
  • špetka soli
  • 42 g droždí (1 kostička)
  • 3 žloutky
  • 125 ml oleje
  • citronová kůra
  • podle potřeby hladkou mouku

Náplně:

  • 1,5 kg měkkého tvarohu
  • 2 celá vejce
  • cukr podle chuti
  • vanilka
  • citronová kůra
  • 200 g másla
  • mléko podle potřeby
  • sníh ze 3 bílků
  • povidla
  • mletý mák
  • mandle
  • rozinky
  • vejce na potření okrajů koláčů
1

Koláče jsou trochu náročnější na přípravu, ale výsledek stojí za to. Abyste si usnadnili práci s tvarováním stejně velkých koláčů, vystříhejte si šablony. Na pečicí papír, třeba podle poklice, nakreslete kruh o velikosti požadovaných koláčů. Pak šablony vystříhejte, pomoci mohou děti.

2

Mandle na zdobení přelijte vařící vodou, několik minut počkejte a poté snadno vyloupete jádra ze slupek mandlí. Každou mandli rozkrojte na 4 díly. Můžete si koupit už mandle krájené, ale nebudou tak pěkné, v sáčku bývá hodně zlomků. .

3

Mák umelte a uvařte v mléce. Ochuťte ho perníkovým kořením a cukrem nebo strouhaným perníkem. Nechte dokonale vychladnout. Po dobu vaření mák míchejte, rád se připaluje. Cukr přidejte až na závěr, sladký mák se připaluje ještě rychleji. Povidla z obchodu, pokud nemáte svoje, budete muset také ochutit. Do povidel se přidává rum, trocha mletého hřebíčku a vanilka.

4

V dalším kroku si připravíme tvarohovou náplň. Tvarohu se vám bude zdát velké množství, ale já dělám tenké těsto a vysokou vrstvu náplně. Je na vás, jestli ho dáte méně. Změklé máslo utřete s cukrem a celými vejci. Přidejte kůru, vanilku a mléko. Tvaroh nesmí být příliš hustý ani řídký. Nastříkaný vzor se nesmí roztékat. Na závěr přidejte ušlehaný sníh ze 3 bílků, které vám zbyly z přípravy těsta.

5

Makovou, povidlovou a tvarohovou náplň si připravte do cukrářských sáčků se širšími řezanými špičkami. Postačí i silnější sáček od mražené zeleniny s vystřiženým otvorem pro špičku. Použitý sáček pak nemusíte prát a vyhodíte ho.

6

Na kynuté těsto ohřejte 1/4 l mléka v misce. Přidejte cukr, sůl, několik lžic hladké mouky a rozdrobte droždí. Nechte droždí vzejít a pak přidejte ostatní suroviny. Na závěr přisypávejte mouku a vypracujte vláčné těsto. Nechte ho kynout na teplém místě v míse přikryté utěrkou. Těsto bude vykynuté asi za hodinu. Vykynuté těsto rozdělte na 12 kousků a rukama z nich utvořte bochánky. Ruce si můžete pomoučit, aby se vám na ně těsto nelepilo.

7

Každý bochánek kynutého těsta položte do středu papírové šablony a otevřenou dlaní ho rozmáčkněte. Následně pomocí malého válečku vyválejte tenkou placku a prsty dotvarujte její okraje. Okraje potřete rozšlehaným vejcem. .

8

Koláče zdobte podle fantazie. Střídejte světlé tvarohové proužky s tmavými povidly a mákem. Povidla a mák vedle sebe nevypadají moc dobře, koláče jsou pak tmavé. Náplň buď stříkejte v pruzích, nebo dělejte špičkou „pusinky“ vedle sebe. Při tvoření „pusinek“ je spotřeba mazání ještě větší. Koláče zdobte proužky mandlí a rozinkami namočenými v rumu.

9

Koláče pečte při teplotě 200 °C do zezlátnutí okrajů. Po vychladnutí sypejte moučkovým cukrem a ozdobte ušlehanou šlehačkou. U nás je zvykem zdobit zakysanou, lehce oslazenou smetanou.

Tipy

Místo švestkových povidel můžete použít povidla hrušková. Nebo hrušková povidla přidat jako čtvrtý druh náplně. Místo máku mohou být strouhané ořechy připravené stejně jako mák.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (3 votes)