Jak upéct meruňkový koláč s drobenkou | recept
Jak upéct meruňkový koláč s drobenkou | recept. Meruňkový koláč s drobenkou, na který nabízíme recept, patří k oněm druhům pečiva, které připravíme jen tak – jakoby mimochodem. Meruňkový koláč s drobenkou je důkazem, že lze upéct rychle, bez hory špinavého nádobí – a přitom výsledek bude potěšující i pro náročné mlsouny. Jak upéct meruňkový koláč s drobenkou, aby byl hned. Nabízíme recept a pracovní postup.
Co je potřeba
těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 250 g Hery
- 1 vejce
- 120 g cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- cca 500 g meruněk
drobenka:
- 1/2 hrnku hrubé mouky
- 1/4 hrnku moučkového cukru
- 1 vanilinový cukr
- 1/4 kostky másla
Do zadělávací mísy nasypeme půl kilogramu polohrubé mouky, to jsou tři plné hrnky. V těstě rozptýlíme jeden prášek do pečiva, jeden vanilinový cukr a 120 gramů (šest polévkových lžic) cukru krupice.
Do mísy s moukou rozklepneme jedno celé vajíčko a rozkrájíme celou Heru (nebo podobný tuk). Zprvu obtížně, pak snadněji vypracujeme měkké těsto.
Přebereme opláchneme a vypeckujeme meruňky. Budeme jich potřebovat asi půl kilogramu, možná víc, množství uvádíme pro orientaci.
Ručním válečkem nebo prsty natlačíme těsto na suchý plech. Když se bude trhat, nevadí, slepíme ho jako plastelínu, jen aby byl povrch celistvý. Pak ručním válečkem nebo krátkou hladkou sklínkou vyválíme.
Z půl hrnku hrubé mouky, čtvrt hrnku moučkového cukru, jednoho vanilinového cukru a čtvrtiny kostky másla vypracujeme drobenku. Jako pracovní mísu použijeme tu, v které bylo křehké těsto (vždyť je složení skoro stejné, nějaký ten přimíchaný drobek vůbec nevadí).
Na těsto střechovitě poklademe meruňky. Posypeme je drobenkou. Dáme péct. Pečeme zvolna při teplotě 180 °C po dobu 30 minut.
Meruňkový koláč s drobenkou krájíme, až když trochu vychladne. Chutná k čaji nebo s čerstvým mlékem.
Diskuze k článku