Jak upéct meruňkovou bublaninu | recept
Jak upéct meruňkovou bublaninu | recept. Tento recept na meruňkovou bublaninu je sice mezi kuchaři a kuchařkami méně známý, výsledek ale stojí za to. Ačkoliv meruňková bublanina má ostrou pikantní chuť po meruňkách, v sezóně si ji dopřáváme velice rádi. Připravujeme ji obvykle z čerstvých meruněk, které jsou hodně šťavnaté, aby bublanina typicky „bublala“ rozpečeným ovocem. Protože mezi kuchaři a kuchařkami koluje hodně receptů, vybrali jsme proto tento trochu neobvyklý recept. Jak upéct meruňkovou bublaninu se škrobovou moučkou?
Co je potřeba
Na bublaninu se škrobovou moučkou budeme potřebovat:
- 4 vajíčka
- 150 gramů moučkového cukru
- 140 gramů hrubé mouky
- 3 plné lžíce škrobové bramborové moučky (solamyl)
- 100 g tuku na pečení
- půl sáčku prášku do pečiva
- 4 lžíce mléka
- tuk a strouhánku na vysypání pekáče nebo koláčové formy
- 1 vanilinový cukr na posypání
- 0,5 kilogramu očištěných a vypeckovaných meruněk
Pro někoho jsou meruňky vzácným, téměř lahůdkovým ovocem, jinde nevědí, co si s úrodou meruněk počít. Na jednu dávku meruňkové bublaniny je potřeba půl kilogramu ovoce, proto bublanina nebude velkou finanční zátěží, ani když meruňky koupíme na tržnici nebo v obchodě.
Meruňky přebereme a vypeckujeme. Výhodou meruněk je, že nebývají červivé a málokdy podlehnou plísním. Vadou meruněk bývá jejich nezralost a nebo naopak přílišná zralost. Pro účely kuchyňského zpracování na bublaninu ani jeden extrém nijak zvlášť nevadí.
Z tuku, žloutků a cukru našleháme pěnu. Po lžicích přidáváme střídavě škrobovou moučku (solamyl) a mléko. Stále šleháme. Nakonec zašleháme hrubou mouku s práškem do pečiva a sníh ze čtyř bílků. Kdybychom měli nějaké zbylé bílky, můžeme je přidat – tato bublanina „snese“ sníh až z šesti bílků.
Těsto nalijeme do vymazaného, strouhankou vysypaného pekáče nebo do jiné pečící formy s vyšším okrajem. Poklademe půlkami meruněk, posypeme vanilinovým cukrem a trochu pokapeme rozpuštěným máslem. Pečeme v předehřáté troubě, ale velmi zvolna – asi při 180°C. Upečená meruňková bublanina „odskakuje“ od krajů pekáčku a její okraj bez ovoce je zlatohnědý (ale ne moc tmavý).
Tipy
Místo škrobové moučky můžeme použít dva pudinkové prášky s vanilkovou příchutí
Diskuze k článku