Jak upéct meruňkovou buchtu | recept
Jak upéct meruňkovou buchtu | recept. Meruňky sice nepatří ke klasické buchtové náplni, přesto však (zejména nevíme-li, co si množstvím meruněk počít) můžeme upéct i buchty s meruňkami. Buchty vydrží déle než koláče nebo bublaniny, jsou praktické, dobře se přenášejí, takže je můžeme napéct do menší zásoby. Meruňkovou buchtu si pak každý s chutí vezme do školy nebo práce na svačinu. Jak upéct meruňkovou buchtu? Recept čtěte dále.
Co je potřeba
- 500 g polohrubé mouky
- lžičku soli
- 100 gramů pískového (jemný krystal) cukru
- kůra z poloviny citronu
- muškátového květu
- 50 ml vlažného mléka
- 1/2 kostky kvasnic
- lžička cukru
- 200 ml smetany na vaření (12%)
- 2 žloutky
- 1 lžíce sádla
- 2 lžíce rostlinného tuku (nebo másla)
- trochu oleje
Podle jazykovědců je slovo buchta utvořeno od expresivního základu „buch“ nebo „puch“, jehož původ je zvukomalebný a znamená nabývat objem, bubřet, puchnout – kynout. Však se také buchty pečou z kynutého těsta. Pro meruňkovou buchtu zaděláme těsto na jeden plech buchet – 20 až 24 kusů (podle velikosti).
Půl kilogramu polohrubé mouky prosejeme do zadělávací mísy. Rozmícháme v ní malou lžičku soli a 100 gramů pískového (jemný krystal) cukru. Do mouky dále zamícháme ostrouhanou kůru z poloviny omytého citronu a na špičku nože muškátového květu, nebo několikrát strouhneme muškátového oříšku.
V půl deci vlažného mléka rozetřeme polovinu kostky kvasnic se lžičkou cukru a lžičkou cukru. Necháme vzejít kvásek. Když se na něm tvoří bubliny, vlijeme do mouky. Ve dvou deci smetany na vaření (12%) rozmícháme dva žloutky a smetanu s vejci vlijeme do mouky s kváskem.
Ve čtvrt litrovém hrnku rozehřejeme jednu lžíci sádla a dvě lžíce rostlinného tuku (nebo másla). Rozehřátý tuk doplníme olejem, aby byl hrníček ze tří čtvrtin plný. Polovinu z toho množství vlijeme do mouky. Vypracujeme polotuhé vláčné, hladké a lesklé těsto. Přikryté utěrkou dáme na hodinu kynout.
Vyloupeme meruňky, pokud možno tak, abychom pecku vybrali, ale plod úplně neroztrhli.
Vykynuté těsto překlopíme na pomoučený vál. Těsto lehce rozválíme na placku, kterou rozřežeme na stejně velké čtverce. Nebo těsto nerozvalujeme, ale nařežeme z něj stejně velké kousky, které nejdřív zakulatíme a pak roztáhneme na stejně velké čtverečky. Do každé meruňky vložíme půl kostky cukru (nebo nasypeme půl lžičky cukru, ale kostky jsou velmi praktické). Na těsto položíme dvě meruňky, zabalíme je do těsta a vytvarujeme podlouhlé buchtičky.
Částí zbylého tuku vymažeme plech. Zapneme troubu, aby se předehřála. Zabalené buchty klademe na plech spojem dolů. Mezi buchtami necháváme centimetr mezeru. Buchty na plechu necháme ještě asi pět – deset minut kynout. Pak je peroutkou potřeme zbylou směsí tuku. Vložíme do předehřáté trouby a při 180°C až 200°C pečeme asi 25 minut.
Upečené (ještě horké buchty) buď překlopíme na čisté prkénko, které používáme jen na moučníky, a nebo je převrátíme na plechu, aby šťáva z rozpečeného ovoce rovnoměrně vsákla i do těsta, které bylo při pečení nahoře. Cukrujeme je až na talířku.
Diskuze k článku