Jak upéct makovo-marcipánové věnečky s marmeládou | recept
Makovo-marcipánové věnečky s marmeládou | recept. S tímto cukrovím je trochu více práce, ovšem výsledek stojí za to. Cukroví s mákem se na vánoční stůl peklo i v minulosti. V českých zemích má pěstování máku tradici a tuzemský mák se pyšní vysokou kvalitou. V některých státech se mák v kuchyni nepoužívá a někde je dokonce zakázaný. Recept na věnečky je z německého Bavorska.
Co je potřeba
Těsto na kolečka:
- 50 g nastrouhané marcipánové hmoty
- 150 g změklého másla
- 75 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 200 g hladké mouky
- 50 g kukuřičného škrobu
- 50 g mletého máku
Těsto na věnečky:
- 100 g marcipánové hmoty
- 200 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 300 g hladké mouky
- 100 g mletého máku
- 2 lžíce mléka
- 1 lžíce rumu
- džem nebo marmeláda na slepování
Změklé máslo a marcipánovou hmotu, kterou jste nastrouhali na nudličky, umixujte ručním mixerem do hladké hmoty. Přidejte moučkový cukr, vejce a vyšlehejte. Zvlášť promíchejte mouku se škrobem a mletým mákem a přisypte směs do misky s vyšlehanou hmotou. Vypracujte těsto, zabalte ho do folie a nechte v chladu nejméně 2 hodiny.
Z plátu těsta tloušťky 2-3 mm vykrájejte kolečka. Pokládejte je na vymazaný plech vedle sebe. Místo vymazání tukem stačí podložit kousky papírem na pečení. Upečte v troubě při teplotě 170 °C. Upečeným kouskům začnou lehounce růžovět okraje. Kolečka musejí zůstat světlá, pozor, abyste je nespálili. Nechte je vychladnout na rovné ploše, aby se kolečka nezkroutila.
Věnečky pečte na tukem vymazaném plechu. Stejnou vykrajovačkou, se kterou jste dělali kolečka, si naznačte na plech tvary věnečků. Vykrajovačku namočte do mouky a klepněte s ní o plech. Mouka opadá a vytvoří šablonu, která vám pomůže při tvorbě věnečků. Připravte si těsto následovně. 100 g marcipánové hmoty umixujte s 200 g měkkého másla. Přidejte vejce, cukr, mléko a rum. Vyšlehejte. Pak do směsi zapravte 100 g mletého máku promíchaného s 300 g hladké mouky. Na připravený plech stříkejte cukrářským pytlíkem s řezanou špičkou věnečky. Pečte při teplotě 175 °C.
Tipy
- K plnění doporučuji meruňkovou nebo rebarborovou marmeládu. Chybu neuděláte ani s povidly ze švestek nebo třešní.
- Místo stříkání věnečků sáčkem, protlačte těsto mlýnkem s nástavcem na cukroví. Udělejte dlouhé pruhy a ty pak pokrájejte na menší části a spojte do věnečků.
Diskuze k článku