Jak upéct makovo-marcipánové věnečky s marmeládou | recept
Makovo-marcipánové věnečky s marmeládou | recept. S tímto cukrovím je trochu více práce, ovšem výsledek stojí za to. Cukroví s mákem se na vánoční stůl peklo i v minulosti. V českých zemích má pěstování máku tradici a tuzemský mák se pyšní vysokou kvalitou. V některých státech se mák v kuchyni nepoužívá a někde je dokonce zakázaný. Recept na věnečky je z německého Bavorska.
Co je potřeba
Těsto na kolečka:
- 50 g nastrouhané marcipánové hmoty
- 150 g změklého másla
- 75 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 200 g hladké mouky
- 50 g kukuřičného škrobu
- 50 g mletého máku
Těsto na věnečky:
- 100 g marcipánové hmoty
- 200 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 300 g hladké mouky
- 100 g mletého máku
- 2 lžíce mléka
- 1 lžíce rumu
- džem nebo marmeláda na slepování
Krok 1
Změklé máslo a marcipánovou hmotu, kterou jste nastrouhali na nudličky, umixujte ručním mixerem do hladké hmoty. Přidejte moučkový cukr, vejce a vyšlehejte. Zvlášť promíchejte mouku se škrobem a mletým mákem a přisypte směs do misky s vyšlehanou hmotou. Vypracujte těsto, zabalte ho do folie a nechte v chladu nejméně 2 hodiny.
Krok 2
Čím chladnější bude těsto, tím lépe se bude zpracovávat. Je lepivější než jiná těsta na cukroví. Při vyvalování je nutné podsypávání hladkou moukou.
Krok 3
Z plátu těsta tloušťky 2-3 mm vykrájejte kolečka. Pokládejte je na vymazaný plech vedle sebe. Místo vymazání tukem stačí podložit kousky papírem na pečení. Upečte v troubě při teplotě 170 °C. Upečeným kouskům začnou lehounce růžovět okraje. Kolečka musejí zůstat světlá, pozor, abyste je nespálili. Nechte je vychladnout na rovné ploše, aby se kolečka nezkroutila.
Krok 4
Věnečky pečte na tukem vymazaném plechu. Stejnou vykrajovačkou, se kterou jste dělali kolečka, si naznačte na plech tvary věnečků. Vykrajovačku namočte do mouky a klepněte s ní o plech. Mouka opadá a vytvoří šablonu, která vám pomůže při tvorbě věnečků. Připravte si těsto následovně. 100 g marcipánové hmoty umixujte s 200 g měkkého másla. Přidejte vejce, cukr, mléko a rum. Vyšlehejte. Pak do směsi zapravte 100 g mletého máku promíchaného s 300 g hladké mouky. Na připravený plech stříkejte cukrářským pytlíkem s řezanou špičkou věnečky. Pečte při teplotě 175 °C.
Krok 5
Zcela vychladlé pečivo spojujte marmeládou podle svého výběru. Vždy jedno plné kolečko a jeden věneček k sobě. Uložte do krabice, za několik málo dní věnečky změknou.
- K plnění doporučuji meruňkovou nebo rebarborovou marmeládu. Chybu neuděláte ani s povidly ze švestek nebo třešní.
- Místo stříkání věnečků sáčkem, protlačte těsto mlýnkem s nástavcem na cukroví. Udělejte dlouhé pruhy a ty pak pokrájejte na menší části a spojte do věnečků.