Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct listový koláč plněný sušenými rajčaty | recept

Jak upéct listový koláč plněný sušenými rajčaty | recept

Nápaditý tvar slaného koláče v podobě slunce s paprsky je zábavnou formou pohoštění, kdy si každý může ke sklence vína odlomit svůj paprsek a dopřát si tím delikátní spojení jemného křehkého těsta s intenzivní a chuťově plnou nádivkou ze sušených rajčat a česneku.

Co je potřeba

  • 2 vyválená listová těsta
  • 100 g sušených rajčat
  • 2 lžíce kaparů
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 vajíčko
  • sůl a pepř dle chuti
1

K přípravě nádivky nasekejte sušená rajčata nadrobno, rovněž tak i kapary a v misce je promíchejte s prolisovanými stroužky česneku, olivovým olejem a provoňte tymiánem. Současně směs osolte a opepřete, přičemž ale solte s opatrností, sušená rajčata jsou slaná sama o sobě.

Koláč lze připravit jak z rajčat sušených na slunci, tak z rajčat naložených v oleji, kdy olejem z nich můžete nahradit olej olivový a tím nádivku více chuťově sladit.

příprava nádivky ze sušených rajčat
2

Listová těsta rozviňte a z obou plátů vykrojte po obvodu většího talíře kruh.

vykrajování listového těsta
3

Jeden z vykrojených dílů přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a naneste na něj rajčatovou směs, kterou vypouklou stranou lžíce lehce přimáčkněte. Bude tak více kompaktní.

nanášení náplně na listové těsto
4

Vyčnívající okraje těsta pak pomašlujte rozmíchaným vajíčkem.

koláč z listového těsta s náplní
5

Poté přiklopte druhým vykrojeným dílem, okraje těsta ke spodnímu dílu lehce prsty přimáčkněte a ve středu vrchního těsta kelímkem, hrnečkem či skleničkou vyznačte kroužek, do kterého následně nebudete krájet.

spojení obou částí koláče z listového těsta
6

Nožem či rádýlkem pak od vyznačeného kroužku prokrojte jednotlivé paprsky.

krájení polotovaru z listového těsta
7

Nyní každý paprsek stočte do spirálky.

dokončení tvaru listového koláče
8

Na závěr celý koláč potřete vajíčkem a pečte v předehřáté troubě na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 ° C) asi tak 25–30 minut dozlatova.

potírání vejcem a pečení

Tipy

  • Zbylé odkrojky z listového těsta lze využít k upečení slaných nadýchaných tyčinek posypaných sýrem, nebo také lákavých vrtulek s kečupem a šunkou. Vše je ovšem možné vyladit i do sladké podoby a zakomponovat například Nutellu či cukr se skořicí.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.