Jak upéct listový koláč plněný sušenými rajčaty | recept
Nápaditý tvar slaného koláče v podobě slunce s paprsky je zábavnou formou pohoštění, kdy si každý může ke sklence vína odlomit svůj paprsek a dopřát si tím delikátní spojení jemného křehkého těsta s intenzivní a chuťově plnou nádivkou ze sušených rajčat a česneku.
Co je potřeba
- 2 vyválená listová těsta
- 100 g sušených rajčat
- 2 lžíce kaparů
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 vajíčko
- sůl a pepř dle chuti
K přípravě nádivky nasekejte sušená rajčata nadrobno, rovněž tak i kapary a v misce je promíchejte s prolisovanými stroužky česneku, olivovým olejem a provoňte tymiánem. Současně směs osolte a opepřete, přičemž ale solte s opatrností, sušená rajčata jsou slaná sama o sobě.
Koláč lze připravit jak z rajčat sušených na slunci, tak z rajčat naložených v oleji, kdy olejem z nich můžete nahradit olej olivový a tím nádivku více chuťově sladit.
Listová těsta rozviňte a z obou plátů vykrojte po obvodu většího talíře kruh.
Na závěr celý koláč potřete vajíčkem a pečte v předehřáté troubě na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 ° C) asi tak 25–30 minut dozlatova.
Tipy
- Zbylé odkrojky z listového těsta lze využít k upečení slaných nadýchaných tyčinek posypaných sýrem, nebo také lákavých vrtulek s kečupem a šunkou. Vše je ovšem možné vyladit i do sladké podoby a zakomponovat například Nutellu či cukr se skořicí.
Diskuze k článku