Jak upéct lahodný kávový cheesecake | recept na sladký dezert
Jak upéct lahodný kávový cheesecake | recept na sladký dezert. Propojení hořké kávy, vanilky a kapky rumu, s lehce oslazeným smetanovým sýrem, je neuvěřitelně lahodná záležitost. Zvláště pak nanesená a upečená na kakaovém základu z křupavých sušenek. Ano, to přesně je tento božský kávový cheesecake, který vás díky kombinaci kávy a sladké kakaové složky rozhodně postaví na nohy.
Co je potřeba
Korpus:
- 200 g kakaových sušenek (Derby, BeBe sušenky…)
- 110 g másla (± 10 g)
- 1 plná lžička instantní kávy
- 1 lžička mleté skořice
Náplň:
- 600 g krémového sýru (pro cheesecake typická Philadelphia, ale i obyčejné pomazánkové máslo či žervé)
- 100 g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 lžíce tmavého rumu
- 2 lžičky instantní kávy
- 2-3 lžíce vody na rozmíchání kávy
- 2 vajíčka
Pečte v předehřáté troubě na 180 ° C (horkovzdušná trouba 160 ° C), přibližně 50–55 minut. Cheesecake je akorát upečený, když je malinko třaslavý, ale povrch je pevný a pružný na dotek. Po vytažení z trouby ho nechejte ve formě vychladnout, pak dejte řádně zatuhnout do lednice, nejlépe přes noc, aby měl čas se patřičně proležet.
Tipy
Pokud si chcete dopřát o stupínek vyšší chuťový zážitek, pusťte se do přípravy čokoládové polevy. Zcela jednoduše v kastrůlku na mírném ohni zahřívejte 100 ml smetany na vaření spolu se 150 g hořké čokolády. Jakmile se čokoláda ve smetaně rozpustí a propojí, přidejte 2 lžíce rumu a odstavte. Počkejte, až poleva trochu vychladne a následně ji nalijte na upečený a již vychladlý, lépe přímo vychlazený, cheesecake a nechejte zatuhnout.
Diskuze k článku