Jak upéct kynutou makovou bábovku
Jak upéct kynutou makovou bábovku | recept na kynutou bábovku. Kynutá bábovka se dělávala u nás doma. Nikdy jsem neměla odvahu ji zkusit, postup mi přišel složitý a výsledek nejistý, kynuté těsto není zrovna můj favorit. Nakonec jsem se odhodlala a bábovku z mého prvního pokusu vidíte na fotografiích. Makovou náplň doporučuji ochutit podle vlastních chuťových preferencí. Mně se osvědčilo ochucení máku perníkovým kořením. Věřím, že pokud se podle tohoto návodu rozhodnete péci, budete spokojeni.
Co je potřeba
Těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 50 g krupicového cukru
- 150 ml mléka
- 1 žloutek
- 20 g droždí
- špetka soli
- citronová kůra
- 3 lžíce oleje
Náplň:
- 100 g máku
- cukr podle chuti
- 150 ml mléka
- mletá skořice
- citronová kůra
- lžíce rumu
tuk a mouka na bábovkovou formu
Začněte přípravou makové náplně. Mák umelte, popř. kupte již namletý. Přidejte mléko a koření podle chuti. Vařte dokud mák nezhoustne, pak teprve přidejte cukr a nechte ho dokonale rozpustit. Jestliže osladíte mák hned na počátku vaření, snáze se připaluje. Během vaření musíte mák míchat! Vychladlou náplň ochuťte lžící rumu a nechte vystydnout.
Zatímco maková náplň stydne, připravte si těsto. Ve vlažném mléce rozpusťte část odváženého cukru a lžičku mouky. Rozdrobte do něj droždí a nechte ho vzejít. Zbylou mouku a cukr promíchejte se špetkou soli a strouhanou citronovou kůrou. Ve středu utvořte důlek, do něj vlijte vzešlý kvásek, přidejte žloutek a olej. Vypracujte těsto a odložte ho na teplé místo, kde bude asi hodinu kynout. Misku zakryjte čistou utěrkou.
Vykynuté těsto rozválejte na obdélník, výška těsta by měla být asi 1 cm. Těsto při válení podsypávejte moukou. Rozválený plát potřete studenou makovou náplní a těsto svinete do rolády. Tu pak stočte do tukem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Zapněte troubu na 180 °C a než se vyhřeje, bude bábovka ve formě ještě chvíli kynout. Jakmile se trouba nahřeje, vložte do ní bábovku a upečte ji.
Upečená bábovka bude mít světle hnědou barvu. Před vyjmutím z trouby zkuste, je-li propečená. Zapíchněte do těsta špejli, po vytažení musí zůstat suchá, bez nalepeného syrového těsta. Upečenou bábovku nechte chvilku ve formě odpočinout a teprve pak ji vyklopte. Bábovku krájejte až po vychladnutí a před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Diskuze k článku