Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct kynutou bábovku s ořechy | ze starého receptáře

Jak upéct kynutou bábovku s ořechy | ze starého receptáře

Jak upéct kynutou bábovku s ořechy | ze starého receptáře. Bábovka je oblíbeným moučníkem, který nedá téměř žádnou práci. Další předností je, že existuje nepřeberné množství receptů a variací, takže každý víkend v roce můžete upéct jinou. Bábovka podle následujícího receptu není tak rychle hotová – je podle starého receptu, kdy se většinou bábovky připravovaly z kynutého těsta. I přes tuto drobnou nevýhodu si předpis určitě zaslouží vaši pozornost. Zkuste si ořechovou kynutou bábovku podle našeho návodu upéct, určitě vám bude chutnat.

Co je potřeba

  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 120 g másla nebo Hery
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 100 g jader vlašských ořechů
  • tuk a mouka na vysypání formy
1

Ve vlažném mléce rozpusťte lžičku cukru, přidejte dvě lžíce mouky, rozdrobené droždí, promíchejte a nechte v teple vzejít kvásek.

Jak upéct kynutou bábovku s ořechy | ze starého receptáře
2

Změklý tuk utřete se zbytkem cukru, vanilkovým cukrem, vejci a žloutky do pěny. Pak postupně přidávejte vzešlý kvásek střídavě s moukou. Nakonec do těsta zapracujte rozsekaná ořechová jádra.

3

Formu na bábovku dobře vymažte tukem a vysypejte hrubou nebo polohrubou moukou. Vypracované řidší těsto přendejte do připravené formy, povrch poprašte moukou, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte zhruba hodinu kynout.

Jak upéct kynutou bábovku s ořechy | ze starého receptáře
4

Předem si zapněte troubu a vyhřejte ji na 180 °C. Do vyhřáté trouby vložte formu s bábovkou a pečte přibližně hodinu. Zkuste špejli zapíchnout do těsta před tím, než bábovku vyndáte. Vytažená špejle musí být suchá – teprve pak je bábovka propečená.

Upečenou bábovku nechte několik minut odpočinout ve formě a pak ji opatrně vyklopte. Ještě teplou poprašte moučkovým cukrem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.