Jak upéct kynutou bábovku s ořechy | ze starého receptáře
Jak upéct kynutou bábovku s ořechy | ze starého receptáře. Bábovka je oblíbeným moučníkem, který nedá téměř žádnou práci. Další předností je, že existuje nepřeberné množství receptů a variací, takže každý víkend v roce můžete upéct jinou. Bábovka podle následujícího receptu není tak rychle hotová – je podle starého receptu, kdy se většinou bábovky připravovaly z kynutého těsta. I přes tuto drobnou nevýhodu si předpis určitě zaslouží vaši pozornost. Zkuste si ořechovou kynutou bábovku podle našeho návodu upéct, určitě vám bude chutnat.
Co je potřeba
- 400 g polohrubé mouky
- 100 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 30 g droždí
- 250 ml mléka
- 120 g másla nebo Hery
- 2 vejce
- 1 žloutek
- 100 g jader vlašských ořechů
- tuk a mouka na vysypání formy
Krok 1
Ve vlažném mléce rozpusťte lžičku cukru, přidejte dvě lžíce mouky, rozdrobené droždí, promíchejte a nechte v teple vzejít kvásek.
Krok 2
Změklý tuk utřete se zbytkem cukru, vanilkovým cukrem, vejci a žloutky do pěny. Pak postupně přidávejte vzešlý kvásek střídavě s moukou. Nakonec do těsta zapracujte rozsekaná ořechová jádra.
Krok 3
Formu na bábovku dobře vymažte tukem a vysypejte hrubou nebo polohrubou moukou. Vypracované řidší těsto přendejte do připravené formy, povrch poprašte moukou, zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte zhruba hodinu kynout.
Krok 4
Předem si zapněte troubu a vyhřejte ji na 180 °C. Do vyhřáté trouby vložte formu s bábovkou a pečte přibližně hodinu. Zkuste špejli zapíchnout do těsta před tím, než bábovku vyndáte. Vytažená špejle musí být suchá – teprve pak je bábovka propečená.
Upečenou bábovku nechte několik minut odpočinout ve formě a pak ji opatrně vyklopte. Ještě teplou poprašte moučkovým cukrem.