Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jemné koláčky s medovými oříšky nejen na Vánoce

Jak upéct jemné koláčky s medovými oříšky nejen na Vánoce

Rychlé a jednoduché, sladké a jemné. Tedy koláčky naprosto dokonalé, z rychlého a jednoduchého těsta dokonale sladěného s jemnými medovými oříšky v náplni. Po upečení a zasypání moučkovým cukrem koláčky osloví nejen sladce jemnou chutí, ale i jednoduchým a prostým stylem.

Co je potřeba

Rychle a jednoduše si s uvedeným množstvím připravíte přibližně 45 sladce jemných koláčků

Na jemné těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • ½ lžičky prášku do pečiva

Na sladké medové oříšky:

  • 100 g mletých oříšků jakéhokoliv druhu, ideálně však vlašských
  • 100 g tekutého medu

Navíc:

  • moučkový cukr na poprášení upečených jemných koláčků
1

Přípravu sladce jemných koláčků začněte nevšedně, a tedy ne jemným těstem, ale sladkými medovými oříšky, kterými budete koláčky plnit až těsně před pečením.  Na sladké medové oříšky jednoduše v misce promíchejte med s mletými oříšky, a to do poměrně hutné hmoty.

umíchání sladké hmoty z medu a oříšků
2

Stejně rychle a jednoduše jako medové oříšky v míse propracujte i jemné těsto z mouky, másla, žloutku, obou cukrů i prášku do pečiva. Vypracované jemné těsto bude dokonale tvárné, měkké konzistence a nelepí se na ruce.

vypracování jemného těsta
3

Z jemného těsta vyválejte válečky o průměru 2 až 3 cm, a to dle toho, jak chcete mít koláčky velké, a ostrým nožem je nakrájejte na plátky přibližně 1 cm silné.

nakrájení jemného těsta na plátky
4

Jednotlivé plátky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, přičemž mezi nimi nechejte patřičné rozestupy, jelikož během pečení koláčky nabydou, a následně do středu každého z nich udělejte jednoduše palcem důlek.

vytvoření důlku do plátku těsta
5

Důlek vyplňte sladkými medovými oříšky a takto vložte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a koláčky pečte 18–20 minut do zezlátnutí okrajů.

rozdělení medových oříšků do připravených koláčků
6

Horké, a již nyní sladce jemné koláčky ještě na plechu poprašte moučkovým cukrem a poté nechejte vychladnout.

Sladkou a jemnou chuť těchto jednoduchých a rychlých koláčků si vychutnejte nejlépe až druhý den, kdy se těsto s medovými oříšky dokonale prolne a rozleží.

poprášení horkých koláčků moučkovým cukrem

Tipy

  • Sladké a jemné koláčky báječně provoní vanilkový cukr přidaný do moučkového cukru určeného k poprášení.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.