jaktak.cz

Jak upéct jemné koláčky s medovými oříšky nejen na Vánoce

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Rychlé a jednoduché, sladké a jemné. Tedy koláčky naprosto dokonalé, z rychlého a jednoduchého těsta dokonale sladěného s jemnými medovými oříšky v náplni. Po upečení a zasypání moučkovým cukrem koláčky osloví nejen sladce jemnou chutí, ale i jednoduchým a prostým stylem.

Co je potřeba

Rychle a jednoduše si s uvedeným množstvím připravíte přibližně 45 sladce jemných koláčků

Na jemné těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • ½ lžičky prášku do pečiva

Na sladké medové oříšky:

  • 100 g mletých oříšků jakéhokoliv druhu, ideálně však vlašských
  • 100 g tekutého medu

Navíc:

  • moučkový cukr na poprášení upečených jemných koláčků

Krok 1

Přípravu sladce jemných koláčků začněte nevšedně, a tedy ne jemným těstem, ale sladkými medovými oříšky, kterými budete koláčky plnit až těsně před pečením.  Na sladké medové oříšky jednoduše v misce promíchejte med s mletými oříšky, a to do poměrně hutné hmoty.

Krok 2

Stejně rychle a jednoduše jako medové oříšky v míse propracujte i jemné těsto z mouky, másla, žloutku, obou cukrů i prášku do pečiva. Vypracované jemné těsto bude dokonale tvárné, měkké konzistence a nelepí se na ruce.

Krok 3

Z jemného těsta vyválejte válečky o průměru 2 až 3 cm, a to dle toho, jak chcete mít koláčky velké, a ostrým nožem je nakrájejte na plátky přibližně 1 cm silné.

Krok 4

Jednotlivé plátky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, přičemž mezi nimi nechejte patřičné rozestupy, jelikož během pečení koláčky nabydou, a následně do středu každého z nich udělejte jednoduše palcem důlek.

Krok 5

Důlek vyplňte sladkými medovými oříšky a takto vložte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a koláčky pečte 18–20 minut do zezlátnutí okrajů.

Krok 6

Horké, a již nyní sladce jemné koláčky ještě na plechu poprašte moučkovým cukrem a poté nechejte vychladnout.

Sladkou a jemnou chuť těchto jednoduchých a rychlých koláčků si vychutnejte nejlépe až druhý den, kdy se těsto s medovými oříšky dokonale prolne a rozleží.

  • Sladké a jemné koláčky báječně provoní vanilkový cukr přidaný do moučkového cukru určeného k poprášení.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-jemne-kolacky-s-medovymi-orisky-nejen-na-vanoce.html