Jak upéct jarní řezy na plech s mascarpone | recept
Jarní řezy na plech s mascarpone | recept. Zkuste si upéct řezy s mascarpone a kokosem. Mascarpone se vyrábí z vysokoprocentní smetany a řadí se mezi sýry. Může se pochlubit jemnou krémovou konzistencí a máslovou chutí. Má široké možnosti využití v kuchyni. Při pečení moučníků a dezertů výborně nahradí máslové krémy. Práce s mascarpone je snadnější, nesráží se jako klasické pudinkové krémy s máslem. Upečte si jarní řezy s mascparpone, jsou snadné na přípravu a skvěle si pochutnáte.
Co je potřeba
Těsto:
- 4 vejce
- 200 g krupicového cukru
- 250 g polohrubé mouky
- 100 ml oleje
- 100 ml vody
- 1 prášek do pečiva
- meruňková, rybízová nebo jiná pikantní marmeláda na potření korpusu
Krém:
- 500 g mascarpone (recept na domácí mascarpone naleznete zde: Jak si vyrobit domácí mascarpone | recept)
- podle chuti moučkový cukr
- vanilkový cukr
- lžíce rumu
- 80 g strouhaného kokosu
- 125 ml smetany ke šlehání
Poleva:
- 100 g čokolády
- 30 g ztuženého tuku
- lžička oleje
- zdobení podle vlastního uvážení
Oddělte bílky a žloutky ze 4 vajec. Bílky odložte prozatím stranou a žloutky vložte do misky. Přisypte krupicový cukr a vyšlehejte do pěny. Přidejte olej a zašlehejte ho do pěny. Do odváženého množství mouky vmíchejte sáček kypřicího prášku na pečení. Poté mouku s práškem přidávejte do misky k ušlehaným žloutkům střídavě s vodou a dobře promíchejte.
Z odložených bílků vyšlehejte pevný sníh. Nádoba a nástroje musejí být beze stop tuku a vody, jinak se nepodaří sníh dostatečně pevný. Správně ušlehaný sníh tvoří špičky a nevypadne z nádoby, jestliže ji otočíte dnem vzhůru. Sníh opatrně zapracujte do těsta v misce. Nemíchejte, jen obracejte vařečkou a překládejte těsto přes sníh.
Hotové těsto pomocí stěrky rozprostřete na plech s vyšším okrajem. Plech vymažte tuhým tukem a vysypte moukou nebo strouhaným kokosem. Chcete-li si ušetřit práci, vyložte plech papírem na pečení a mašlovačkou ho potřete olejem. Korpus upečte v předehřáté troubě při teplotě 180 °C. Hotový bude mít tmavší zlatou barvu a bude se po stranách uvolňovat od plechu. Pro jistotu ještě zkuste před vyjmutím z trouby zapíchnout do středu špejli, musí zůstat suchá. Korpus nechte dokonale vystydnout.
Krém si připravíme z mascarpone, kokosu, cukru a smetany ke šlehání. Mascarpone si můžeme vyrobit sami doma nebo ho koupíme v obchodě. Smetanu ke šlehání vyšleháme, ale nemusí být úplně pevná, přidáme ji do misky k oslazenému mascarpone. Sladíme podle toho, jak moc sladké krémy nám chutnají. Ke slazení potřebujeme moučkový cukr a vanilkový cukr pro chuť. Je možné přidat lžíci rumu. Na závěr přidáme do krému jen lehce našlehanou (nemusí být pevná) smetanu a strouhaný kokos.
Polevu získáme rozpuštěním nalámané čokolády se ztuženým tukem (omega). Čokoládu zahříváme na mírném teple a do rozpuštěné přidáme lžíci oleje. Poleva se bude lesknout. Před zaschnutím ozdobte cukrářským zdobením, kandovanými květy nebo třeba sedmikráskou (má oříškovou chuť). Rozhodnete-li se zdobit jedlými květy, pozor na prostředí, ve kterém je sbíráte. Po ztuhnutí nakrájejte řezy na kousky. Aby se čokoládová poleva nelámala, nahřejte nůž v horké vodě.
Diskuze k článku