Co je potřeba

Těsto:

  • 4 vejce
  • 200 g krupicového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 ml oleje
  • 100 ml vody
  • 1 prášek do pečiva
  • meruňková, rybízová nebo jiná pikantní marmeláda na potření korpusu

Krém:

  • 500 g mascarpone (recept na domácí mascarpone naleznete zde: Jak si vyrobit domácí mascarpone | recept)
  • podle chuti moučkový cukr
  • vanilkový cukr
  • lžíce rumu
  • 80 g strouhaného kokosu
  • 125 ml smetany ke šlehání

Poleva:

  • 100 g čokolády
  • 30 g ztuženého tuku
  • lžička oleje
  • zdobení podle vlastního uvážení
1

Oddělte bílky a žloutky ze 4 vajec. Bílky odložte prozatím stranou a žloutky vložte do misky. Přisypte krupicový cukr a vyšlehejte do pěny. Přidejte olej a zašlehejte ho do pěny. Do odváženého množství mouky vmíchejte sáček kypřicího prášku na pečení. Poté mouku s práškem přidávejte do misky k ušlehaným žloutkům střídavě s vodou a dobře promíchejte.

2

Z odložených bílků vyšlehejte pevný sníh. Nádoba a nástroje musejí být beze stop tuku a vody, jinak se nepodaří sníh dostatečně pevný. Správně ušlehaný sníh tvoří špičky a nevypadne z nádoby, jestliže ji otočíte dnem vzhůru. Sníh opatrně zapracujte do těsta v misce. Nemíchejte, jen obracejte vařečkou a překládejte těsto přes sníh.

3

Hotové těsto pomocí stěrky rozprostřete na plech s vyšším okrajem. Plech vymažte tuhým tukem a vysypte moukou nebo strouhaným kokosem. Chcete-li si ušetřit práci, vyložte plech papírem na pečení a mašlovačkou ho potřete olejem. Korpus upečte v předehřáté troubě při teplotě 180 °C. Hotový bude mít tmavší zlatou barvu a bude se po stranách uvolňovat od plechu. Pro jistotu ještě zkuste před vyjmutím z trouby zapíchnout do středu špejli, musí zůstat suchá. Korpus nechte dokonale vystydnout.

4

Krém si připravíme z mascarpone, kokosu, cukru a smetany ke šlehání. Mascarpone si můžeme vyrobit sami doma nebo ho koupíme v obchodě. Smetanu ke šlehání vyšleháme, ale nemusí být úplně pevná, přidáme ji do misky k oslazenému mascarpone. Sladíme podle toho, jak moc sladké krémy nám chutnají. Ke slazení potřebujeme moučkový cukr a vanilkový cukr pro chuť. Je možné přidat lžíci rumu. Na závěr přidáme do krému jen lehce našlehanou (nemusí být pevná) smetanu a strouhaný kokos.

5

Upečený korpus potřeme několika lžícemi pikantní marmelády. Hodí se meruňková, rybízová, ze špendlíků a jiné druhy s kyselejší chutí. Pak potřeme povrch krémem a uhladíme stěrkou. 

6

Polevu získáme rozpuštěním nalámané čokolády se ztuženým tukem (omega). Čokoládu zahříváme na mírném teple a do rozpuštěné přidáme lžíci oleje. Poleva se bude lesknout. Před zaschnutím ozdobte cukrářským zdobením, kandovanými květy nebo třeba sedmikráskou (má oříškovou chuť). Rozhodnete-li se zdobit jedlými květy, pozor na prostředí, ve kterém je sbíráte. Po ztuhnutí nakrájejte řezy na kousky. Aby se čokoládová poleva nelámala, nahřejte nůž v horké vodě.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (1 vote)