Co je potřeba

  • hrnek o objemu 0,25 l, plněný 1 cm pod okraj
  • 1 hrnek (250 ml) mléka
  • 1 celé vejce
  • 4 polévkové lžíce cukru
  • špetka soli
  • trochu citronové kůry
  • 50 g másla (plátek, lze odhadnout )
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 hrnky hladké mouky
  • trochu rozinek nebo brusinek
  • 1 kostička droždí (42 g)
  • mandle na posypání
  • vejce na potření
1

Mléko s cukrem a solí ohřejeme, následně do vlažného mléka rozdrobíme droždí. Necháme na teplém místě vzejít kvásek, do kterého přidáme rozpuštěné zchladlé máslo a rozšlehané vejce. Vše promícháme.

2

K tekuté směsi přidáme hrnek polohrubé mouky, kůru a hladkou mouku. Hladkou mouku nepřidávejte všechnu najednou, nechte si asi čtvrtinu hrnku stranou, dosypete ji podle potřeby. Dále přidejte rozinky nebo sušené či kompotované brusinky. Vymíchejte těsto a pokud se bude příliš lepit, dosypte odloženou mouku. Těsto vypracujte ručně nebo kuchyňským robotem. Mísu přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu v teple kynout.

3

Správně vykynuté těsto bude přibližně dvakrát objemnější než na počátku kynutí. Těsto rozdělte na kousky podle toho, z kolika pramenů hodláte vánočku splétat. Vytvarujte je do bochánků. Desku, na které s těstem pracujete, jen zlehka pomoučněte.

4

Bochánky vyválejte na stejně dlouhé prameny a spleťte vánočku. Z tohoto množství dělám dvě malé ze 4 pramenů. Návodů na pletení vánoček je na internetu mnoho i s instruktážními videi.

5

Upletenou vánočku přeneste na plech vyložený papírem a nechte ještě asi 20 minut kynout. Pak povrch potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlemi a rozinkami nebo brusinkami. Pečte při teplotě 180 °C. Vánočka musí na povrchu lehce zhnědnout. Před vyjmutím z trouby zkuste špejlí, zda je propečená. Po vychladnutí krájejte.

Tipy

Vánočku peču i se sníženým obsahem cukru. Trochu cukru dávám jen do kvásku na kynutí. Pak přidávám práškové diabetické sladidlo. 

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno