Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct brambory s bazalkovým pestem | recept

Jak upéct brambory s bazalkovým pestem | recept

Pečené brambory s bazalkovým pestem | recept. Dnes vám poradíme, jak připravit sytý jednoduchý pokrm z brambor, který ani nedá moc práce. Na jeho přípravu potřebujete čerstvou bazalku, nenahrazujte ji sušenou, není to ono. Původní recept místo ořechů uváděl piniová semínka. Po nepříjemné zkušenosti s jejich konzumací dávám přednost vlašským nebo lískovým ořechům. Nechám na vaší vlastní úvaze, zda-li se budete držet originálu nebo vyzkoušíte variaci. 

Co je potřeba

  • 5-6 velkých brambor
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • hrst ořechů
  • bazalka
  • parmezán (jiný sýr) na posyp
  • sůl podle chuti
  • mletý pepř dle uvážení
1

Velké brambory nejprve i se slupkou předvařte do poloměkka a pak je podélně překrojte na poloviny. Lžičkou vydlabejte střed tak, aby vznikly misky. Vydlabanou hmotu dejte do misky a vidličkou ji rozmačkejte na kaši. Já si pomáhám tyčovým mixérem.

2

Svařte vývar se smetanou a zredukujte ho asi na polovinu. Pak ho vlijte do rozmačkaných brambor, přidejte jemně sekanou bazalku, drcené vlašské nebo lískové ořechy (v originálu piniové oříšky), prolisovaný česnek, osolte a opepřete. Vyšlehejte vše dohromady. Osolte směs trochu více než jste zvyklí. Brambory, do nichž budete náplň dávat, sůl vstřebají.

3

Směsí naplňte bramborové mističky. Jestliže je směs příliš řídká, zahustěte ji přídavkem strouhaného sýra. Hmota musí být hustá tak, aby šel vytvořit kopeček.

4

Naplněnou bramboru posypte strouhaným sýrem. Výborný je parmezán či Gran Moravia. Chybu neuděláte ani s čedarem nebo jiným tvrdým sýrem.

5

Brambory upečte ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C. Sýr na povrchu bude mít zlatohnědou barvu. Podává se ihned jako samostatný pokrm. Studené chutnají stejně dobře.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.