Jak ukoulet perníkové kuličky s povidly a sušeným ovocem | nepečené cukroví
Jak ukoulet perníkové kuličky s povidly a sušeným ovocem | nepečené cukroví. Úžasně šťavnatá pochoutka z voňavého perníku, oříšků a v rumu naloženého sušeného ovoce, která je do malé, měkké a vláčné kuličky spojena pouhými povidly.
Co je potřeba
Z uvedeného množství připravíte přibližně 35 perníkových kuliček
- 100–120 g perníku na strouhání
- 50 g mletých ořechů (ideálně mix několika druhů)
- 50 g sušeného ovoce – dle vaší chuti
- 50 ml rumu
- citronová šťáva z ½ citronu
- 80–100 g povidel
cca 50 g perníku na strouhání k obalení kuliček
Jako poslední přidejte 80 g povidel a důkladně propracujte do tvárného, šťavnatého a mírně lepivého těsta. Taková konzistence je naprosto ideální pro následné obalování. Strouhaný perník se na kuličky krásně nalepí, drží a měkkou kuličku zpevní. V případě, že bude těsto příliš suché a drobivé, přidejte povidla. V opačném případě, když bude až moc lepivé, přidejte zbytek perníku.
Tipy
Perníkové kuličky jsou výborné i pokud jsou obalené v mletých oříšcích, nebo i před obalením ještě omočené v čokoládě. Tato varianta je opravdu vynikající, ale upozorňuji, že vzhledem k měkčí konzistenci kuliček se jedná o poměrně odvážný krok a při obalování budete dosti umazaní.
Diskuze k článku