Jak udělat žemlovku | recept
Žemlovka | recept. Žemlovka (zemlbába) je jídlo, které každý zná ze školní jídelny, kde mělo podobu rozbředlé neochucené hmoty. Alespoň v té naší jídelně to tak bylo. Dlouho jsem se nemohla na žemlovku ani podívat, natož ji, nedejbože, ochutnat. Až jednou jsem dostala na talíř zemlbábu s tvarohem a meruňkami – fantazie. Od těch dob jsem vzala na milost i její levnější a chudší variantu s jablky, bohatě sypanými skořicí a voňavých po másle. Žemlovka se podává teplá i studená. Já se přiznávám, že studená mně chutná mnohem více.
Diskuze k článku
Přidat komentář
Chodím na obědy do školní jídelny gymnázia v Teplicích. Vaří kuchařky a studenti hotelové školy.
Mohu potvrdit, že 95% jídel má kvalitu hotelu Alcron, samozřejmě včetně zemlbáby. Polévka, hlavní jídlo ze tří výběrů, moučník nebo salát, čaj, limo, minerálka. Cena 60 Kč jako cizí strávník.
Žemlovka, každé jídlo dělané doma z poctivých surovin, je pochoutka.
Brala jsem obědy ve školní jídelně a měli jsme včera palačinky. Byla to hrůza! Tvrdé a gumové jako pneumatika, vysoké jako lívance, pokryté pofiderním kyselým krémem. Jednu jsem snědla- ležela v žaludku a tlačila tři hodiny! Ostatní jsem vyhodila.
Když si doma udělám úpalačinky, ty jdou rovnou do ledvin, jak říkával můj otec, když mu něco hodně chutnalo.
Takže i chudá žemlovka doma udělaná s láskou, je pochoutka! Vlasta
Když Váš tatínek říkal, že jdou rovnou do ledvin, tak četl Káju Maříka. Vy asi ne...
Naprosto souhlasím s paní Vlastou, domácí žemlovka je veliká mńamka. Já přidávám do jablek rozinky a jako mezivrstvu kladu tvaroh rozmíchaný se žloutky a
s vanilkovým cukrem.