Co je potřeba

Těsto:

  • 1 rovný hrnek banánové mouky
  • 1 rovný hrnek strouhaných vlašských ořechů
  • moučkový cukr podle uvážení
  • vanilkový cukr
  • 150 g změklého másla
  • lžíce rumu

Krém:

  • 2 žloutky
  • 100 g másla
  • lžíce rumu (nemusí být)
  • 50 g krupicového cukru

Na dokončení:

  • čokoláda na polevu
  • cukrářské zdobení
  • bezlepkové piškoty
1

Vlašské ořechy jemně rozstrouhejte, nevadí ani mírná příměs větších kousků. Banánovou mouku (dostanete ve zdravé výživě) promíchejte s cukrem, strouhanými ořechy a přidejte kousky změklého másla a lžíci rumu. Ručně vypracujte nelepivé těsto. Příliš lepivé těsto napravíte přídavkem ořechů, k příliš drobivému přidejte máslo nebo trochu medu. 

2

Vypracované těsto nechte ztuhnou v chladničce, aby se s ním lépe pracovalo. Klidně je můžete chladit přes noc, v tom případě ale misku zakryjte folií. Připravte si formičky s velikonočními motivy. Jestliže máte malou formu na beránka, může být i ta. Těstem naplníte libovolné formičky a pak vzniklý tvar vyklopíte. Aby šly figurky snadno vyklápět, hmotu do obou polovin formy tlačte přes potravinářskou folii. Do jedné poloviny přidejte těsta víc, jakmile ji zavřete, figurka se spojí. Pomocí folie ji snadno vyjmete. Před vyklepnutím udělejte do středu obrácenou vařečkou otvor na krém (u malých formiček, stejně jako děláte vosí hnízda). Větší beránky neplňte, ozdobíte je šlehačkou před podáváním. Figurky nechte dobře vychladit, lépe se plní a čokoládová poleva se lépe nanáší.

3

Krém na plnění můžete udělat podle svého, nebo klasický žloutkový. Na ten budete potřebovat žloutky a krupicový cukr. Obě ingredience dejte do misky a tu vložte do nádoby s vodou tak, aby se nedotýkala dna – zavěste ji na horní okraj. Vodu přiveďte do varu a směs šlehejte tak dlouho, dokud se všechen cukr nerozpustí a nevznikne hustý krém. Pozor na teplotu, nesmí překročit 80 °C, aby se žloutky nesrazily. Do horkého krému přidejte máslo a zašlehejte ho. Pak krém metlou zvolna šlehejte až do zchladnutí.

4

Studené cukroví naplňte pomocí lžičky nebo zdobičky krémem a přimáčkněte na piškot. Jestliže vám piškoty nechutnají, upečte kolečka z lineckého těsta.

5

Nakonec cukroví polijte rozpuštěnou čokoládou a nechte v chladu ztuhnout. Čokoláda se na studené figurky dobře nanáší štětečkem nebo celou figurku do čokolády ponořte a pak nechte oschnout na pečicím papíru. Po ztuhnutí ji odlomíte a spodní okraj upravíte nožem. Figurky dále ozdobte podle fantazie. Větší kousky krájejte jako klasické pečené beránky a na talíři ozdobte ušlehanou smetanou. Dospělým můžete porci polít vaječným likérem.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (2 votes)