Co je potřeba

  • ovoce
  • podle uvážení cukr a koření
1

Při výrobě sušených ovocných placek budete potřebovat mixér. Ovoce je nutné zpracovat do kašovité konzistence. Ovoce k sušení musí být zralé až přezrálé, obsahuje pak hodně cukru a nemusí se přislazovat. K oslazení pyré z kyselejšího ovoce (rybíz) je možné kromě cukru využít i datlový nebo javorový sirup, med či výtažek ze stevie. Ovocné placky můžete získat i usušením nespotřebovaných marmelád a džemů z loňského roku.

2

Budete-li ovocné placky sušit v troubě, nezapomeňte pekáč vyložit papírem na pečení. Bude se vám pak ze sušenou plackou lépe manipulovat. Rozmixované ovoce rozetřete stěrkou po celé ploše pekáče. Vrstva nesmí být příliš silná, aby se placka dobře vysušila. Sušte v troubě při teplotě 80 °C, dvířka trouby nechte pootevřená, aby měla kudy odcházet vlhkost. Správně usušená placka je pružná, neláme se, je stejnoměrně suchá, lepí se minimálně. 

3

 Většina ovoce na sušení se nemusí tepelně upravovat, stačí je rozmixovat. Jablka a hrušky je lepší uvařit, aby změkly, teprve pak je rozmačkáme na kaši. Na jablečné placky jsou výborná letní jablka, přezrálá jsou hodně sladká a obsahují málo vody. Velmi dobře se suší.

4

Ovocné pyré se nejpohodlněji suší v sušičce ovoce. Ke každé sušičce je přiložen návod, kde je popsán postup sušení ovocných placek (kůže). Sušičky mají zabudovaný termostat a časový spínač, nastavíte si teplotu a dobu sušení. Ovocné pyré před sušením můžete ochutit různým kořením, vanilkou, skořicí aj. Na pohled atraktivně vypadají placky kombinované z několika druhů, např. jablečný základ a kuličky rybízu. Fantazii se meze nekladou.

5

Ze sušených ovocných placek můžete rodině připravit lehký zákusek, stačí je naplnit tvarohovým krémem nebo zmrzlinou. Jestliže plánujete využití placek na roládu, je nutné je stočit ještě teplé. Já z nich vykrajuji různé tvary a uskladňuji je ve sklenicích s víčkem. Slouží nám jako náhrada chipsů.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4
Average: 4 (5 votes)