Jak připravit krémovou panna cottu s ovocem | recept
Krémová panna cotta s ovocem | recept. Panna cotta je jedním z nejjednodušších sladkých dezertů. Panna cotta pochází z italské kuchyně a název lze přeložit jako „vařená smetana“. Konzistencí je podobná hodně hustému ztuhlému pudinku. Na její přípravu potřebujete minimum surovin, dobrý výsledek závisí na jejich kvalitě, snažte se proto použít vanilkovou esenci nebo vanilkový cukr. Nejlepší by byl vyškrábaný vanilkový lusk, ale vzhledem k současným cenám vanilky si ji ne každý může dovolit. Vyhněte se pokud možno syntetické náhražce vanilinu. Panna cottu je možné připravit i pro vegany. Živočišnou smetanu nahraďte kokosovým mlékem a želatinu agarem.
Co je potřeba
- 500 ml smetany ke šlehání
- 3 kávové lžičky práškové želatiny
- 100 ml mléka nebo vody
- 2 lžíce kakaa (50 g hořké čokolády)
- několik kapek vanilkové esence (vanilkový cukr)
- 40 g krupicového cukru (náhradní sladidlo pro diabetiky – dávkování dle typu sladidla)
- libovolné čerstvé nebo zmrazené ovoce
Jakmile svařená smetana začne houstnout, ušlehejte druhou polovinu smetany do polotuha. Do ní vlijte svařenou smetanu s kakaem, dobře promíchejte a naplňte do sklenic. Na dno pohárů vložte třeba různé druhy lesního ovoce. Dejte ztuhnout do chladničky a před podáváním ozdobte ovocem, meduňkou nebo čokoládou.
Klasická panna cotta se dělá ze svařené smetany. Tento recept je trochu jiný, přidává se polovina smetany ušlehaná. Díky tomu je dezert krémový a nadýchaný. Krém je navíc ochucen kakaem nebo čokoládou. Není to obvyklé, ale ochucená panna cotta se dá připravit i s kávou, kokosovým mlékem, přídavkem rozmixovaného ovoce – stačí vybrat správnou kombinaci ingrediencí.
Diskuze k článku