Jak udělat salámovou pomazánku s křenem | recept
Salámová pomazánka s křenem | recept. Salámová pomazánka obohatí jídelníček o pestrost a chuť. Kdo má rád výrazné chutě a trochu ostřejší pokrm, tak je to správně zvolený akcent. Je pravdou, že složení pomazánky (vzhledem k majonéze) není zcela v souladu se zdravou výživou, ale některým strávníkům to vyhovuje, a kdo z nás by si nechtěl někdy ve volbě stravy zahřešit. Salámová pomazánka s křenem je vláčná a celkově skvělá.
Co je potřeba
- 25 – 30 dkg salámu
- kořen křenu (křeník ve skleničce)
- 2 – 3 vejce
- 1 cibule
- 1 lžíce majonézy
- malá lžička
- hořčice sůl
Připravíme si všechny ingredience na salámovou pomazánku s křenem – salám podle chuti. Vhodné jsou měkké salámy, jdou jednoduše a rychle nastrouhat. Může to být salám Gothaj nebo jakýkoliv libový salám – kuřecí, lahůdkový, krůtí a podobně. Křen nemusíme nutně mít jako kořen, můžeme si koupit křemík ve skleničce. Ty jsou různého typu, méně i více ostré. Zde se hodí více ostrý, vzhledem k dalším ingrediencím by u mírně ostrého křemíku nebyla chuť křenu příliš znát. Cibule nemusí být velká.
Nastrouháme salám na hrubém struhadle a přidáme křen. Pokud máme kořen, kousek křenu oloupeme a omyjeme, strouháme na jemném struhadle! Křen musí být skutečně strouhaný na jemno, hrubá struktura by narušila celou konzistenci pomazánky a kousnutí do hrubé hrudky křenu by nebylo příjemné. Křenu strouhaného nebo křemíku dejte do salámové pomazánky tolik, aby vám to vyhovovalo chuťově. Pokud počítáte i s dětmi, dáme tam raději méně, aby nebyla pomazánka ostrá.
Cibuli oloupeme, omyjeme, nakrájíme na jemno na pracovním prkénku a dáme do mikrovlnky na několik vteřin "spařit". Takto upravená cibulka není tak štiplavá. Silice, které obsahuje jsou zjemněné. Přidáme lžíci majolky a lžičku hořčice a vše zamícháme. Osolíme podle chuti, pepřit raději nebudeme, ostrost pomazánky je dostačující.
Diskuze k článku