Jak udělat různé druhy sladkých polev | recept
Jak udělat různé druhy sladkých polev | recept. Polevy jsou výborné nejen na dorty či zmrzliny, palačinky, ale také na cukroví, bábovky či na ovoce. Já vám teď popíši několik zajímavých receptů na polevy, které se jistě budou hodit každé kuchařce.
Karamelová poleva
- 180 g moučkového cukru
- 3 lžíce vody
- lžička másla (nemusí být)
Ze čtvrtiny dávky cukru připravíme karamel. Cukr za stálého míchání pomalu zahříváme, až se zbarví do hněda a příjemně voní. Poté ho zalijeme vodou a opět povaříme. Ještě horký karamel vlijeme do zbylého moučkového cukru a dobře rozmícháme. Můžeme zjemnit pomocí lžičky rozehřátého másla.
Žloutková poleva
- 2 žloutky
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce rumu
Žloutky utřeme s prosátým cukrem dohladka. Nakonec vmícháme rum.
Skořicová poleva
- 100 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 2 kapky oleje
- 1/2 lžičky mleté skořice
Prosátý cukr, bílek a olej dáme do misky a třeme dohladka. Nakonec vmícháme mletou skořici. Tuto polevu musíme rychle zpracovat, protože rychle tuhne.
Bílá ledová poleva
- 180 g moučkového cukru
- 3 – 4 lžíce horké vody
- 1 lžička rozehřátého másla
Moučkový cukr prosejeme do misky, přidáme horkou vodu a rozehřáté máslo. Třeme, dokud není poleva hladká a tuhá.
Proměny bílé ledové polevy
Citronová: Polovinu vody přidávané do cukru nahradíme citronovou šťávou.
Ananasová: Do bílé ledové polevy přidáme několik kapek ananasové esence.
Čokoládová: Do polevy vmícháme 30 – 50 g rozehřáté čokolády a umícháme dohladka.
Kávová: Moučkový cukr utřeme se 3 lžícemi horké scezené kávy. Horkou kávu do cukru přidáváme po lžičkách.
Likérová: Část vody nahradíme likérem, tekutinu přidáváme do cukru po lžičkách a třeme dohladka.
Proměny bílé ledové polevy
Mléčná nebo smetanová: Do prosátého cukru vmícháme 3 lžíce horkého mléka nebo smetany.
Punčová: Část vody nahradíme punčem nebo přidáme pár kapek punčové esence.
Vanilková: Do polevy přidáme i vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkové esence.
Diskuze k článku