Jak udělat pomazánku z tofu | recept
Jak udělat pomazánku z tofu | recept. Tofu u nás ještě před několika lety nebylo příliš známé. Dnes je seženete v prodejnách se zdravou výživou, jelikož má velký význam při různých dietách, ale dnes již běžně i v supermarketech. Tofu není určeno k přímé konzumaci, ale jeho výhodou je, že výborně přijímá chuť jídla, do něhož tofu přidáme. Tofu je plnohodnotnou náhradou sýra nebo tvarohu. A proto z něj můžete připravit i chutnou pomazánku.
Co je potřeba
pomazánka s mrkví:
uzené tofu
mrkev
horká voda
jarní cibulka
pomazánka s řasou:
tofu
řasa wakame
sůl
pepř
olej
sójová omáčka
bylinky
chilli papričky
zázvor
ořechy
Význam tofu spočívá v tom, že obsahuje snadno stravitelné bílkoviny, ale nikoliv laktózu, takže je šetrné vůči trávení a celému organismu. Jeho použití je opravdu universální a například pomazánka z tofu je skvělou lahůdkou.
V obchodech je tofu k dostání v několika variantách. Buď zcela neochucené, takže se dá zpracovat na slano i na sladko, nebo ochucené česnekem, mořskou solí či řasami, bylinkami, případně uzené, apod.
Pomazánka z tofu je velice vhodná pro lidi trpící pálením žáhy. Navíc obsahuje minimum tuku a žádný škodlivý cholesterol. Jeho dalšími přednostmi je bohatost vitamínů řady B, vápníku a hořčíku. Poslední výzkumy prokázaly, že tofu je i účinnou prevencí rakoviny a osteoporózy.
Výborná a zdravá je například tofu pomazánka s mrkví a jarní cibulkou, jejíž příprava trvá cca 10 minut.
Jarní cibulku nakrájíte na drobno, spaříte ji horkou vodou, mezitím nakrájíte uzené tofu na menší kousky a vložíte do misky. Mrkev se nastrouhá nahrubo a přidá k tofu a společně rozmixuje.
Spařenou cibulku přes sítko slijete, prolijete studenou vodou a pak vmícháte k tofu s mrkví. Po několika hodinách uležení můžete pomazánku mazat na pečivo.
Pokud si chcete připravit zdravou tofu pomazánku, která slouží k pročištění organismu, opláchněte wakame a na 5 minut namočte do vody. V hrnci rozehřejte olej, poduste cibuli, osolte a přidejte tofu a opékejte.
Zalijte vodou s řasou, povařte 5 minut a ještě zatepla rozmixujte přímo v hrnci. Výslednou jemnou a krémovitou pomazánku můžete osolit a dochutit třeba sójovou omáčkou.
Po vychladnutí pomazánka z tofu ztuhne a labužníci si ji před namazáním na pečivo mohou vylepšit vmícháním ořechů či bylinek, případně nasekanými chilli papričkami či zázvorem.
Diskuze k článku