Jak udělat kapustové karbanátky | recept
Kapustové karbanátky – recept s masem, nebo bez masa? Kapustový karbanátek smažený, a nebo pečený na plechu? Nabízíme popis pracovního postupu a recept na výborné kapustové karbanátky. Vyzkoušeli jsme také, zda je možno péct kapustové karbanátky na plechu v troubě, a porovnali je s karbanátky smaženými. A ještě něco navíc – tip na „hamba-kapusťáka“ v závěru receptu.
Co je potřeba
Kapusta
Česnek, cibule, sůl, pepř, majoránka, kmín
Strouhánka, vejce
Tuk na smažení
Případně maso nebo uzenina
Někomu kapustové karbanátky nevadí, někdo je má rád. A někdo se může kapustovými karbanátky tak říkajíc ujíst. Je jen velmi malé procento lidí, kteří je nesnědí. Kapustové karbanátky mají typickou pikantní chuť po kapustě. Obvykle se koření, jako klasické karbanátky z masa: česnekem, majoránkou, solí pepřem. Pro zjemnění chuti se může přidat i trochu kmínu.
Pro čtyřčlennou rodinu děláme kapustové karbanátky obvykle z celé hlávky střední kapusty. Zelenina tepelnou úpravou zmenší objem, a také musíme počítat s tím, že strávníci snědí víc než jeden dva karbanátky – jsou méně vydatné než masové. Karbanátků z kapusty nikdy není moc i z toho důvodu, že jsou velmi dobré i studené, takže si vychladlý karbanátek s chutí dáme i jen tak beze všeho mezi dvěma jídly.
Kapustové karbanátky připravujeme jen ze samotné kapusty, a nebo ve směsi s masem (nejlepší je mleté vepřové), s mletou uzeninou nebo s trochou pomleté slaniny. Hmotu na karbanátky zpevní přidaná vejce a strouhánka.
Kapustu nejprve krátce ovaříme a necháme důkladně vykapat. Zchladlou kapustu semeleme na masovém strojku nebo velmi jemně rozsekáme. Kapustu je lepší semlet v případě, že ji chceme smíchat s mletým masem – stejně velké namleté částečky se lépe promísí. Když budeme dělat karbanátky pouze z kapusty, stačí ji rozsekat. S hmotou z rozsekané kapusty se trochu lépe pracuje – snáz drží tvar.
Kapustu pomeleme, opatrně vymačkáme přebytečnou tekutinu – ředila by hmotu a museli bychom přidávat příliš strouhánky. Tekutinu můžeme přilít třeba k vařící se polévce – když je pro ni využití, je škoda nezužitkovat obsažené látky. Jestliže chceme přidat maso, dáme ho ke kapustě. Je těžko předepisovat množství masa, záleží na naší chuti a možnostech. Nemělo by ho být víc, než kapusty. Když nemáme mleté maso od řezníka, můžeme na karbanátky využít v mrazáku odložený vepřový ořez, který si sami po mírném rozmražení umeleme.
Do směsi přidáme jedno nebo dvě vejce, sůl, mletý pepř, majoránku, tři rozdrcené stroužky česneku nebo lžičku sušeného, trochu kmínu a jednu menší jemně pokrájenu cibuli. Cibuli nemeleme s kapustou, zhořkla by. Směs dobře promísíme a přisypeme tolik strouhánky, aby vzniklo měkké těsto. Strouhánku přidáváme pomalu, protože jak do sebe postupně natahuje tekutiny, hmota houstne a my nechceme, aby byly kapustové karbanátky tuhé a „samá strouhánka“.
Na pracovní podložku (třeba prkénko) nasypeme trochu strouhánky. Vytvarujeme stejně vysoké placičky, které ve strouhánce obalíme. Ve větším kastrolu nebo v ploché hlubší pánvi rozehřejeme olej, sádlo, případně jiný tuk určený na smažení. Musí ho být tak jeden centimetr – když je tuku málo, karbanátky ho rychleji nasáknou a nebo se připalují.
Karbanátky nasávají hodně tuku i v případě, že je málo rozehřátý. Proto před prvním kapustovým karbanátkem hodíme do tuku trochu strouhánky – tuk kolem ní musí zapěnit. Karbanátky zprudka opečeme po jedné straně. Pak plochou lopatkou opatrně podebereme, obrátíme, snížíme teplotu a zvolna smažíme. Pak ještě jednou obrátíme a dosmažíme první stranu. Hotové kapustové karbanátky skládáme na plochý talíř.
Někdy se vyskytnou důvody, že nechceme (nemůžeme) karbanátky smažené: dietní důvody, nedostatek vhodného nádobí, a nebo jen chuť zkusit udělat karbanátky trochu jinak. V tom případě můžeme udělat kapustové karbanátky pečené na plechu. Připravíme karbanátky. Pečící plech vymažeme olejem. Karbanátek nejprve položíme na mastný plech, ale hned obrátíme (aby byl trochu pomaštěný i svrchu). Pak karbanátky upečeme při 200 stupních. Karbanátky z plechu lehce seškrábneme lopatkou.
Když nemůžeme vůbec žádný tuk, nebo jen minimálně, vyložíme plech pečícím papírem, který jen lehce pomastíme. Karbanátky z kapusty v tom případě svrchu nemastíme. Po pečení je snadno sloupneme z papíru. Karbanátky pečené na plechu jsou trochu jiné. Nelze tvrdit, že se rozdíl nepozná, technologie smažení a pečení nejsou stejné (jako o koblize neříkáme, že je stejná jako buchta). Ale jsou také chutné. Ty bez tuku jsou, holt, trochu suché, ale s tím se musí předem počítat.
Kapustové karbanátky podáváme nejčastěji s bramborami – vařenými, šťouchanými nebo s bramborovou kaší. Protože jsou karbanátky smažené, nepodáváme je se smaženými či na tuku připravovanými bramborami – hranolky, americké brambory či opékané brambory se ke kapustovým karbanátkům moc nehodí (tak zvaně „stejné ke stejnému“). Výtečnou přílohou je rovněž kaše z dýně hokaido (nebo ze směsi brambor a dýně).
Tipy
Žemli prořízneme, jeden díl lehce potřeme kečupem, druhý díl jemnou majonézou – ale jen slabě, stačí „zatřít póry“. Položíme kapustový karbanátek, dvě kolečka rajčete, dva tři lístky bazalky, pár slabých kroužků jemně posekané cibulky a přiklopíme. Domácího „hamba – kapusťáka“ můžeme připravit i za použití jiné zeleniny: ledový salát, zeleninová paprika, okurka, jemně pokrájený pórek, plátky ředkvičky – v tomto směru se fantazii meze nekladou. Děti to potěší, a my víme, co jsme do housky dali (o malých nákladech nemluvě).
Diskuze k článku