Jak udělat jahodový krém s mandlovým pudinkem | recept
Pudinkový krém z čerstvých vyzrálých jahod je osvěžující dezert, který málokdo odmítne. Podávat ho můžete jen tak nebo přizdobit ovocem, šlehačkou, přidat piškoty či hoblinky čokolády. Krémem lze plnit i rolády nebo dorty. Podle návodu připravíte i krém s jiným šťavnatým ovocem (maliny, ostružiny…).
Co je potřeba
- 200 g čerstvých jahod
- 1 mandlový (vanilkový) pudink
- 350 ml mléka (orientačně)
- 100 ml smetany ke šlehání
- 3–4 lžíce cukru
- volitelně želatinový ztužovač
Na přípravu krému si vyberte plně vyzrálé jahody, jen tak bude mít hezkou růžovou barvu. Jahody očistěte a opláchněte. Dále budete potřebovat sáček s pudinkovým práškem. K jahodám se nejlépe hodí mandlová či vanilková příchuť. Vanilková je jemnější, chybu neuděláte s jakýmkoli pudinkem. Ale pozor: některé značky mandlových pudinků mají až příliš silnou vůni hořkých mandlí, která ne každému vyhovuje. Smetana ke šlehání musí obsahovat nejméně 33 % tuku.
Jahody rozmixujte na kaši. Nejlépe rovnou v odměrce, abyste měli přehled, kolik přesně přidat mléka. Jahody totiž někdy obsahujít méně či více vody a aby byl krém dostatečně hustý, jahodová kaše společně s mlékem musí mít obsah 500 ml.
Promíchejte pudinkový prášek s cukrem a 6 lžícemi mléka. Zbytek mléka přidejte k jahodovému pyré a přiveďte k varu. Do vroucí směsi vlijte rozmíchanou směs prášku, cukru a mléka. Vařte 2 minuty.
Uvařený pudink zakryjte folií, aby se neutvořil škraloup, a nechte vychladnout.
Smetanu vyšlehejte do tuha. Aby se dobře šlehala, měla by být vychlazená, nechte ji do poslední chvíle uloženou v chladničce.
Pevnou šlehačku zapracujte do studeného jahodovo-mandlového pudinku.
Krém je hotový k okamžité konzumaci, stačí rozdělit do pohárů a přidat zvolené ingredience. Doporučuji do krému přidat celé jahody, povrch ozdobit čokoládovými hoblinkami nebo šlehačkou.
Diskuze k článku