Bramborové placičky s brusinkami | recept. Pokrmy z brambor jsou většinou levné a nasytí. Při sestavování jídelníčku se vyplatí, jestliže budou jako příloha, uvařit brambor více a využít je jako základ pokrmu následující den. Vařené brambory, ponechané ve slupce, vydrží v chladničce až 3 dny. Pak z nich můžete udělat třeba placky podle tohoto receptu.
Co je potřeba
1 kg vařených brambor
200 ml mléka
3 vejce
150 g hladké mouky
1 kávová lžička cukru
sůl (špetka)
pepř
tuk na smažení
brusinky, švestková povidla podle chuti
1
Studené uvařené brambory oloupáme a rozstrouháme na jemném struhadle. Do jiné misky odměříme mléko (nemusíme zahřívat), přidáme celá vejce, mouku, sůl, cukr a mletý pepř. Vše dohromady vyšleháme na hladké, řidší těstíčko. Jestliže jste ze stravování vyloučili cukr, vynechte ho, dejte více soli a hotové placičky podávejte naslano.
2
Těstíčko přidejte ke strouhaným bramborám a metlou nebo vařečkou vymíchejte těsto. Těsto se bude lepit asi jako hustá bramborová kaše. Nemusí se nechávat odpočinout, ihned ho zpracujeme.
3
Pomocí lžíce odebírejte malé kousky těsta a klaďte je do rozpáleného oleje, sádla nebo pečte nasucho. Těsto uhlaďte do tvaru placiček vysokých asi půl centimetru. Jiná možnost je tvarovat těsto v namočených rukách. Je to rychlejší.
4
Placičky opékejte z obou stran dozlatova. Hotové podávejte se lžičkou brusinek, švestkových povidel nebo jen tak. Nejlépe chutnají teplé (babička je sypala mletým mákem s cukrem).
Zapečené plněné brambory | recept. Brambory jsou základní kuchyňskou surovinou s mnohostranným využitím. Z brambor se připravují polévky, saláty, hlav…
Ředkvičkové placky | recept. Ředkvičky jsou jedním z prvních jarních zeleninových druhů. Objevují se již v průběhu května (skleníkové dříve). Nejlepší…
Plněné bramborové vdolečky | recept. Následující recept je univerzální. Bramborové vdolečky s masem, podávané se zeleninovým salátem, dobře poslouží j…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku