Jak udělat bramborové placičky s brusinkami | recept
Bramborové placičky s brusinkami | recept. Pokrmy z brambor jsou většinou levné a nasytí. Při sestavování jídelníčku se vyplatí, jestliže budou jako příloha, uvařit brambor více a využít je jako základ pokrmu následující den. Vařené brambory, ponechané ve slupce, vydrží v chladničce až 3 dny. Pak z nich můžete udělat třeba placky podle tohoto receptu.
Co je potřeba
- 1 kg vařených brambor
- 200 ml mléka
- 3 vejce
- 150 g hladké mouky
- 1 kávová lžička cukru
- sůl (špetka)
- pepř
- tuk na smažení
- brusinky, švestková povidla podle chuti
Krok 1
Studené uvařené brambory oloupáme a rozstrouháme na jemném struhadle. Do jiné misky odměříme mléko (nemusíme zahřívat), přidáme celá vejce, mouku, sůl, cukr a mletý pepř. Vše dohromady vyšleháme na hladké, řidší těstíčko. Jestliže jste ze stravování vyloučili cukr, vynechte ho, dejte více soli a hotové placičky podávejte naslano.
Krok 2
Těstíčko přidejte ke strouhaným bramborám a metlou nebo vařečkou vymíchejte těsto. Těsto se bude lepit asi jako hustá bramborová kaše. Nemusí se nechávat odpočinout, ihned ho zpracujeme.
Krok 3
Pomocí lžíce odebírejte malé kousky těsta a klaďte je do rozpáleného oleje, sádla nebo pečte nasucho. Těsto uhlaďte do tvaru placiček vysokých asi půl centimetru. Jiná možnost je tvarovat těsto v namočených rukách. Je to rychlejší.
Krok 4
Placičky opékejte z obou stran dozlatova. Hotové podávejte se lžičkou brusinek, švestkových povidel nebo jen tak. Nejlépe chutnají teplé (babička je sypala mletým mákem s cukrem).