Jak udělat aspikový dort | slaný dort i pro muže | recept
Aspikový dort připravujeme k mimořádným událostem. K narozeninám, oslavě výročí nebo třeba i na silvestrovskou party. A pro muže jsou lákadlem. Vyrobit aspikový dort není příliš obtížné. Ale vyžaduje to práci a čas, což je možná důležitější než použité suroviny. Aspikovým dortem překvapíme a potěšíme ty, kdo neradi, nemohou nebo nechtějí jíst sladké dorty. Nabízíme popis pracovního postupu a recept na aspikový dort krok po kroku.
Co je potřeba
- Prášková želatina
- Nálev ze sterilované zeleniny (červený a bílý)
- 250–300 g bramborového nebo francouzského salátu
- 150 g nářezové uzeniny na rolky
- 50 g jiného nářezu
- 4 vejce natvrdo
- Sterilizovaná zelenina
Aspikový dort tvoří vhodně zkombinované suroviny, které se používají ve studené kuchyni: nářezy, saláty, nakládaná zelenina. Spojovacím materiálem, který zároveň udrží formu dortu, je aspik zhotovený z želatiny bílkovinového původu. Aby měl aspik pikantní a osvěživou chuť, rozpouštíme želatinu ve sladkokyselém nálevu.
Na rozpuštění želatiny můžeme použít nálev, v kterém byla sterilována zelenina. Dobře chutná například okurkový nálev. Když chceme vyrobit dort barevně zajímavější, připravíme si dva druhy aspiku – jeden bílý a jeden červený. Na červený aspik použijeme nálev ze sterilované červené řepy nebo ze sterilovaného červeného zelí. Aspik bude mít atraktivní vzhled a chuť po použitém nálevu.
Při výrobě aspikového dortu střídáme vrstvy želatiny a ostatních surovin, které pro zpevnění rovněž zaléváme aspikem. Každou další vrstvu pokládáme, až když předchozí vrstva zatuhne. Jedině tak docílíme, že suroviny v aspiku „nepoplavou“. Aspik dáváme průběžně zatuhnout do lednice (nikoliv ale do mrazáku).
Aspikový dort skládáme do formy, která má rovné nebo kónické (nahoru se rozšiřující) boky. Můžeme použít formy na pečení: dort, věnec, podkova, srdce, čtyřlístek. Forma na bábovku není moc vhodná – suroviny se do ní obtížně skládají a hrozí nebezpečí destrukce při porcování. Když je forma z pevného materiálu, osvědčilo se vyložit ji navlhčenou potravinářskou fólií (v jednom kuse, aby aspik nezatékal do míst, kde by se kusy fólie překrývaly. Měkké formy (silikon a podobně) nemusíme vykládat.
Další, co musíme rozmyslet předem, je zda budeme dort z formy vyndávat nebo vyklápět. Vyklápěné aspiky lépe zdůrazní tvar formy, ale suroviny do nich musíme skládat inverzně – co dáme dospod, bude pak nahoře. Kdybychom chtěli do aspiku zalít písmena nebo čísla, musíme je v případě vyklápění uložit jako první. A v zrcadlovém provedení.
Vrstvy aspikového dortu musíme prolévat zchladlým aspikem a ozdoby v aspiku namáčet, aby na sebe vázaly. Když bychom například na sebe položili plátek nářezu a vrstvu vajec, slepily by se k sobě a hotový dort by se v tom místě „loupal“. Každou položenou vrstvu zalijeme aspikem a pak formou několikrát „cukneme“, aby aspik zatekl do všech mezer a dutin.
V případě dvojbarevného vyklápěného dortu nalijeme jako první tenkou vrstvu bílého aspiku. Když zatuhne, položíme na ni hlavní ozdoby namočené v aspiku. Pak opatrně nalijeme bílý aspik, aby byla vrstva zarovnaná. Opatrně přemístíme do chladu (lednice, balkón v zimě), zkontrolujeme, zda se ozdoby při transportu nepohnuly, opravíme a nedáme ztuhnout.
Mezitím si připravíme rolky uzeniny (šunka, salám) plněné tužším majonézovým salátem. Dobře se hodí bramborový salát nebo francouzský salát. Rolky naplněné malým množstvím salátu (stačí lžička) mají několik významů: především jsou velmi chutné, pak také podstatně vyplní objem formy (a tím sníží spotřebu nářezů), ale také v dortu pěkně vypadají.
Když základní bílá vrstva ztuhla, položíme připravené roličky. Musíme myslet na to, jak se bude konečný dort řezat, abychom je pak krájeli napříč. V případě kulaté formy klademe roličky po obvodu – ve spirále nebo soustředných kruzích. U okraje necháme volné místo, aby aspik dobře zatekl až k okraji formy a roličky nepřesahovaly z dortu. Volný prostor můžeme vysypat třeba hráškem.
Roličky zalijeme červeným aspikem (několikrát „hrkneme“, aby zatekl mezi všechny rolky). Dáme ztuhnout. Pak položíme pestrou bílou vrstvu: v bílém aspiku smočené plátky vajec, plátky kyselé okurky a další pikantní sterilizované zeleniny (kapie, paprika, cibulka). Zalijeme bílým aspikem a dáme ztuhnout.
Na ztuhlou bílou vrstvu nalijeme červený aspik bez náplně a dáme ztuhnout. Pak položíme závěrečnou vrstvu – například plátky šunky a salát. Salát nedáváme až k okraji, aby byly boky dortu tvořeny aspikem. Zalijeme zbylým bílým aspikem, aby byl salát potopený. Pro jistotu ho lžicí trochu „přimáčkneme“ – vrchní vrstvy jsou už ztuhlé, tak jim to neuškodí.
Aspikový dort dáme dokonale ztuhnout, nejlépe do druhého dne. Pak jej překlopíme nebo vyjmeme z formy. Když jsme formu vyložili fólií, jde to lehce. Pružné formy stačí opatrně zmáčknout a aspik se od jejich stěn odloupne. Kdybychom pevnou formu nevyložili fólií, položíme ji na několik vteřin do horké vody – slaboučká vrstva aspiku se rozehřeje a dort se snadno vyklopí.
Varování
- Pozor: různí výrobci želatiny v prášku uvádějí jiné postupy a různé množství tekutiny. Je třeba respektovat je.
- Je to sice otázka individuální chuti, ale sýry se do sladkokyselého aspiku moc nehodí.
Diskuze k článku