Přejít k hlavnímu obsahu

Jak snadno upéct jogurtové perníčky s čokoládou | recept

Jak snadno upéct jogurtové perníčky s čokoládou | recept

Jogurtem zvláčněné a perníkovým kořením provoněné těsto, které se v průběhu pečení přeměnění v efektně vypouklý a neodolatelně voňavý měkký jogurtový perníček. S čokoládovým zdobením je nadýchanou a neuvěřitelně snadnou nevykrajovanou variantou tolik oblíbených perníčků.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete cca 50 jogurtových perníčků

Na jogurtové těsto:

  • 175 g bílého selského jogurtu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vajíčko
  • 1 žloutek
  • 15 g medu
  • 20 g oleje
  • 5 g perníkového koření
  • 300 g hladké mouky
  • 5 g jedlé sody

Na čokoládové ozdobení:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 30 g rostlinného tuku Omega
1

Jak připravit jogurtové těsto

Přípravu snadných perníčků začněte prošleháním vajíčka, žloutku a moučkového cukru do bělavé nadýchané pěny.

prošlehání vajíčka, žloutku a cukru do nadýchané pěny
2

Do prošlehané nadýchané pěny přidejte med s jogurtem a olejem a současně provoňte perníkovým kořením. Opětovným prošleháním uvedených surovin dosáhnete žádoucího, nadýchaného a vláčného základu jogurtových perníčků.

Tip na výrobu domácího jogurtu: https://www.jaktak.cz/jak-jednoduse-vyrobit-husty-domaci-jogurt-bez-jogurtovace-recept.html

doplnění nadýchané pěny jogurtem, olejem, medem i perníkovým kořením
3

Jogurtovou směs nyní zahustěte moukou promísenou s jedlou sodou a vše vypracujte v poměrně neforemné těsto, které se podobá spíše těstu koláčovému. Nelze jej tedy vyválet a vykrajovat z něj různé tvary jako při pečení klasických perníčků a právě to dá za vznik těmto snadným nevykrajovaným perníčkům.

přimíchání sypkých surovin a vypracování měkkého neforemného těsta
4

Tvarování a pečení perníčků

Z měkkého těsta lžičkou smočenou ve vodě odkrajujte malé nočky, které v podobě bochánků skládejte v patřičných rozestupech vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.  

Naplněný plech poté vložte do předem vyhřáté trouby na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) a pečte 15–18 minut. Upečené, efektně vypouklé perníčky ihned po vytažení z trouby sejměte z plechu a nechejte chladnout.

pečení nevykrajovaných perníčku
5

Příprava polevy a závěrečné zdobení

Nyní ve vodní lázni či v mikrovlnné troubě na mírný ohřev pomalu rozpusťte nalámanou čokoládu s rostlinným tukem na zdobení.

rozpuštění čokolády s rostlinným tukem na čokoládovou polevu
6

Vzniklou čokoládovou polevou pak jogurtové perníčky ozdobte. Můžete je jen tenkým pramínkem potřísnit nebo je z půlky v čokoládové polevě omočit.

Čokoládovou polevu poté nechejte zatuhnout. Nesnězené kousky skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

závěrečné čokoládové ozdobení perníčků

Tipy

  • Zbylý bílek můžete využít do cukrové polevy, kterou upečené perníčky ozdobíte místo čokolády. Na přípravu takové cukrové polevy vám postačí zmiňovaný 1 bílek, 50 g moučkového cukru a trochu citronové šťávy na zředění.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.