Jak snadno upéct jogurtové perníčky s čokoládou | recept
Jogurtem zvláčněné a perníkovým kořením provoněné těsto, které se v průběhu pečení přeměnění v efektně vypouklý a neodolatelně voňavý měkký jogurtový perníček. S čokoládovým zdobením je nadýchanou a neuvěřitelně snadnou nevykrajovanou variantou tolik oblíbených perníčků.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete cca 50 jogurtových perníčků
Na jogurtové těsto:
- 175 g bílého selského jogurtu
- 100 g moučkového cukru
- 1 vajíčko
- 1 žloutek
- 15 g medu
- 20 g oleje
- 5 g perníkového koření
- 300 g hladké mouky
- 5 g jedlé sody
Na čokoládové ozdobení:
- 100 g čokolády na vaření
- 30 g rostlinného tuku Omega
Jak připravit jogurtové těsto
Přípravu snadných perníčků začněte prošleháním vajíčka, žloutku a moučkového cukru do bělavé nadýchané pěny.
Do prošlehané nadýchané pěny přidejte med s jogurtem a olejem a současně provoňte perníkovým kořením. Opětovným prošleháním uvedených surovin dosáhnete žádoucího, nadýchaného a vláčného základu jogurtových perníčků.
Tip na výrobu domácího jogurtu: https://www.jaktak.cz/jak-jednoduse-vyrobit-husty-domaci-jogurt-bez-jogurtovace-recept.html
Jogurtovou směs nyní zahustěte moukou promísenou s jedlou sodou a vše vypracujte v poměrně neforemné těsto, které se podobá spíše těstu koláčovému. Nelze jej tedy vyválet a vykrajovat z něj různé tvary jako při pečení klasických perníčků a právě to dá za vznik těmto snadným nevykrajovaným perníčkům.
Tvarování a pečení perníčků
Z měkkého těsta lžičkou smočenou ve vodě odkrajujte malé nočky, které v podobě bochánků skládejte v patřičných rozestupech vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.
Naplněný plech poté vložte do předem vyhřáté trouby na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) a pečte 15–18 minut. Upečené, efektně vypouklé perníčky ihned po vytažení z trouby sejměte z plechu a nechejte chladnout.
Tipy
- Zbylý bílek můžete využít do cukrové polevy, kterou upečené perníčky ozdobíte místo čokolády. Na přípravu takové cukrové polevy vám postačí zmiňovaný 1 bílek, 50 g moučkového cukru a trochu citronové šťávy na zředění.
Diskuze k článku