Jak si vyrobit kokosové mléko | recept
Rostlinná mléka jsou skvělou alternativou klasického mléka. Kokosové mléko je bohaté hlavně na vápník, železo, fosfor, draslík, zinek, mangan a vitamíny B skupiny. I přes svou vyšší kalorickou hodnotu je kokosové mléko schváleno při hubnutí, obsahuje zdravotně pozitivní látky, které zvyšují sílu zdraví a také podporují hubnutí. Výroba kokosového mléka je velmi jednoduchá a cenově mnohem výhodnější než mléko kupované. Navíc v domácím mléce nenajdete žádné stabilizátory, emulgátory a přidaný cukr.
Co je potřeba
- 200 g sušeného strouhaného kokosu
- asi 1,3 l teplé vody (na jeden hrnek kokosu dva hrnky vody)
- mixér
- bavlněné plátýnko
Cedník vyložíme čistým bavlněným plátýnkem, dáme nad vhodnou nádobu a přecedíme přes něj kokosové mléko. Na závěr ještě plátýnko důkladně „vyždímáme“, abychom získali co nejvíce mléka. Hotové mléko přelijeme do skleněné lahve a uchováváme v chladničce, kde vydrží několik dní. Během chvíle se oddělí v mléku bílý tuk a kokosová voda, to je přirozený proces. Pokud kvůli vrstvě kokosového tuku není možné mléko nalít, zkusíme protřepat případně nahřát ve vodní lázni.
Kokosové mléko je velice lahodné a poměrně tučné, větší část tuků tvoří nasycené mastné kyseliny, ale žádný cholesterol. Kokosové mléko můžeme vypít nebo použít v exotické kuchyni, především v receptech thajských a vietnamských. Uplatníme ho jako náhradu živočišného mléka do kaší, pudinku, dezertů, smoothie i alkoholických koktejlů, kde je dokonce mnohem lepší než kravské mléko.
Tipy
Ještě lahodnější kokosové mléko získáme, použijeme-li čerstvou kokosovou dužinu. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat špetku soli.
Diskuze k článku