Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si vyrobit domácí víno

17. Listopad 2023
Jak si vyrobit domácí víno

In vino veritas - ve víně je pravda. Vyrobíme si domácí víno z dostupných surovin v naší domácnosti nebo po sklizni na naší zahrádce. Výroba ovocného vína je jednoduchá a bez chemických zásahů. Domácí víno vám bude chutnat přesně tak, jak to máte nejraději.

1

Připravíme si čerstvé, sladké vyzrálé ovoce, bez mechanického poškození. Odstraníme kousky, které jsou shnilé, ovoce zbavíme nečistot a omyjeme. Ovoce připravíme k lisování. Vzniklou ovocnou drť necháme odležet, nejlépe jednu noc ve vhodné nádobě a v prostředí, kde se teplota pohybuje okolo 20°C. Ovocnou drť můžeme lisovat několikrát, vždy doplníme trochu vody.

2

Nyní vzniklou šťávu odkalíme, čímž se zbavíme nečistot a pevných čístí plodů. Ještě předtím zcedíme přes síto. Necháme odstát zhruba jeden den, kaly se nám usadí ke dnu. Šťávu prostřednictvím gumové hadičky nasajeme z jedné nádoby do druhé. Dbáme na to, abychom kaly u dna nezčeřili.

3

Následuje úprava kvality vína, poměr kyselin a obsažených cukrů. Platí pravidlo, že ze 100 dílů cukru se vytvoří zhruba 6% obj. alkoholu. Snížením obsahu cukru se vytváří méně alkoholu. Víno však není trvanlivé a slouží k rychlé konzumaci. Proto musíme současně s přidáním vody pro snížení kyselin přidat i cukr. Přislazujeme řepným cukrem.

4

Použijeme pyrosiřičitan draselný, který koupíme v obchodě. Ten rozpustíme v menším množství šťávy a přelijeme do nádoby se zbytkem šťávy.

5

Necháme kvasit, užijeme kvasinky, doplňujeme živnou sůl pro kvasinky, kterou zakoupíme v obchodě. Kvašení by mělo probíhat v nádobě se ztenčeným hrdlem, šťávu nalijeme např. do demižonu do tří čtvrtin. Kvasíme za teploy 15 až 20°C. Nejvhodnějším místem je teplý prostor, kde není přímé světlo a kde je teplota stabilní.

6

Samotné kvašení probíhá fázovitě. V první fázi, která trvá 2 až 5 dní, jsou patrné známky kvašení unikajícím oxidem uhličitým. Druhá fáze je bouřlivá, ta trvá až několik dní až týdnů. Této šťávě říkáme burčák. V třětí fázi probíhá dokvašení, kdy ke dnu klesají kaly. To trvá opět několik týdnů.

7

Stáčíme víno dvakrát, abychom se zbavili kalů, které se dostaly do vína při prvním stáčení. Domácí ovocné víno uchováváme v lahvích 5 až 10 měsíců.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat ostružinové víno | recept
Jak udělat ostružinové víno | recept
Jak udělat ostružinové víno | recept. Asi nic nemůže překonat, pokud jde o vína, alkoholický nápoj z vinné révy, ale i jiná ovoce jsou vhodná pro výro…
Jak vyrobit malinové víno | recept
Jak vyrobit malinové víno | recept
Jak vyrobit malinové víno | recept. Někdy se na zahradě urodí velké množství malin, takže je na čase vyzkoušet malinové víno. Předem ale musíme říci,…
Jak poznat kvalitní burčák | tipy
Jak poznat kvalitní burčák | tipy
Jak poznat kvalitní burčák | tipy. S vinobraním se na pultech obchodů, nebo při různých poutích a slavnostech, objevuje burčák. Jde o částečně zkvašen…
Jak poznat dobré víno | tipy
Jak poznat dobré víno | tipy
Jak poznat dobré víno | tipy. Vinařství má v Čechách a na Moravě dlouholetou tradici. Nabídka obchodů je stále bohatší i díky dovozu vín ze zahraničí.…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.