Jak si vyrobit domácí víno
In vino veritas - ve víně je pravda. Vyrobíme si domácí víno z dostupných surovin v naší domácnosti nebo po sklizni na naší zahrádce. Výroba ovocného vína je jednoduchá a bez chemických zásahů. Domácí víno vám bude chutnat přesně tak, jak to máte nejraději.
Připravíme si čerstvé, sladké vyzrálé ovoce, bez mechanického poškození. Odstraníme kousky, které jsou shnilé, ovoce zbavíme nečistot a omyjeme. Ovoce připravíme k lisování. Vzniklou ovocnou drť necháme odležet, nejlépe jednu noc ve vhodné nádobě a v prostředí, kde se teplota pohybuje okolo 20°C. Ovocnou drť můžeme lisovat několikrát, vždy doplníme trochu vody.
Nyní vzniklou šťávu odkalíme, čímž se zbavíme nečistot a pevných čístí plodů. Ještě předtím zcedíme přes síto. Necháme odstát zhruba jeden den, kaly se nám usadí ke dnu. Šťávu prostřednictvím gumové hadičky nasajeme z jedné nádoby do druhé. Dbáme na to, abychom kaly u dna nezčeřili.
Následuje úprava kvality vína, poměr kyselin a obsažených cukrů. Platí pravidlo, že ze 100 dílů cukru se vytvoří zhruba 6% obj. alkoholu. Snížením obsahu cukru se vytváří méně alkoholu. Víno však není trvanlivé a slouží k rychlé konzumaci. Proto musíme současně s přidáním vody pro snížení kyselin přidat i cukr. Přislazujeme řepným cukrem.
Použijeme pyrosiřičitan draselný, který koupíme v obchodě. Ten rozpustíme v menším množství šťávy a přelijeme do nádoby se zbytkem šťávy.
Necháme kvasit, užijeme kvasinky, doplňujeme živnou sůl pro kvasinky, kterou zakoupíme v obchodě. Kvašení by mělo probíhat v nádobě se ztenčeným hrdlem, šťávu nalijeme např. do demižonu do tří čtvrtin. Kvasíme za teploy 15 až 20°C. Nejvhodnějším místem je teplý prostor, kde není přímé světlo a kde je teplota stabilní.
Samotné kvašení probíhá fázovitě. V první fázi, která trvá 2 až 5 dní, jsou patrné známky kvašení unikajícím oxidem uhličitým. Druhá fáze je bouřlivá, ta trvá až několik dní až týdnů. Této šťávě říkáme burčák. V třětí fázi probíhá dokvašení, kdy ke dnu klesají kaly. To trvá opět několik týdnů.
Stáčíme víno dvakrát, abychom se zbavili kalů, které se dostaly do vína při prvním stáčení. Domácí ovocné víno uchováváme v lahvích 5 až 10 měsíců.
Diskuze k článku