Přejít k hlavnímu obsahu

Jak poznat kvalitní burčák | tipy

Jak poznat kvalitní burčák | tipy

Jak poznat kvalitní burčák | tipy. S vinobraním se na pultech obchodů, nebo při různých poutích a slavnostech, objevuje burčák. Jde o částečně zkvašený mošt z plodů vinné révy obsahující harmonický poměr alkoholu, kyselin a cukru. Burčák je meziproduktem při výrobě vína. Většinou se na trhu objevuje burčák z bílých hroznů a je velice populární. Jak můžete rozeznat kvalitní burčák od nekvalitního?

1

Kvalitní burčák má světle žlutou barvu a je více nebo méně zkalen kvasným kalem. Nesmí obsahovat žádné mechanické nečistoty ani velké shluky kvasinek. Na dně a stěnách nádoby můžeme vidět jemnou usazeninu. Občas je k vidění i burčák z modrých hroznů, který je červený.

2

Optimální burčák musí mít v rovnováze obsah cukru, alkoholu a aktivní účast kvašení. Zkušení vinaři na něj čekají i dlouho do noci, kdy burčák takzvaně „vaří“.

3

Pokud má burčák správnou aktivitu kvašení, je doporučován lidem se zažívacími potížemi. Obsahuje totiž vitamíny, přírodní cukr, přiměřenou kyselinku a další složky, které ten správný burčák vytvářejí.

4

Kvalitní burčák poznáte nejprve podle vzhledu. Barva by měla být světle žlutá až zlatavá. Tmavší barva napovídá oxidaci moštu, nebo jeho ředění například jablky.

5

Když burčák ochutnáte, měl by být sladší, s kyselinou typickou pro aktuální ročník. Neměly by se objevit hořké tóny, a už vůbec ne chuť zkažených vajec. Je-li cítit hodně alkoholu, pravděpodobně byl sladký mošt ředěn „řezákem“, což je přešlý burčák.

6

Nakupovat burčák byste měli až od počátku vinobraní, a to v osvědčených prodejnách nebo přímo od vinařů, kde je předpoklad poctivosti a kvality. Ptejte se, zda jej vinař doslazoval, a z jaké je odrůdy. Doslazování se provádí, když hrozny na vinici nedozrají a vinař chce vyrobit kvalitní víno.

7

Jste-li laiky, můžete poznat třeba muškátové odrůdy nebo Tramín červený, neboť ty jsou výrazné. Těžko poznáte burčák vyrobený z jednotlivých druhů bílého vína.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak poznat dobré víno | tipy
Jak poznat dobré víno | tipy
Jak poznat dobré víno | tipy. Vinařství má v Čechách a na Moravě dlouholetou tradici. Nabídka obchodů je stále bohatší i díky dovozu vín ze zahraničí.…
Jak správně otevírat sekt | tipy
Jak správně otevírat sekt | tipy
Jak správně otevírat sekt | tipy. Sekt a dokonce i šampaňské patří ke každé výjimečné události. Nejde tu o množství, ale o obřad, který je s otvíráním…
Jak se vaří káva v džezvě
Jak se vaří káva v džezvě
Jak se vaří káva v džezvě | rady a tipy. Ráno nasypeme poslepu do šálku trochu mleté kávy, zalijeme ji vroucí vodou z rychlovarné konvice a je hotovo.…
 Jak zpracovat starší zavařeniny
Jak zpracovat starší zavařeniny | rady
Jak zpracovat starší zavařeniny | rady. Situace, že se nám ve spíži nebo ve sklepě nahromadilo větší množství zavařenin, není neobvyklá. Pro přímou ko…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.