Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si upéct jarní koláč: Osvěžující recept na delikatesu

jarní zeleninový koláč

Jaro je obdobím, kdy příroda ožívá, a my se můžeme těšit na čerstvé sezónní plody. Pokud hledáte způsob, jak si užít tuto krásnou sezonu, neváhejte a vyzkoušejte náš recept na jarní koláč. Tento koláč je jednoduchý na přípravu, lahodný a ideální pro rodinné posezení nebo piknik. Pojďme se podívat, jak na to!

Co je potřeba

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla (změklého)
  • 70 g cukru
  • 1 vejce
  • Špetka soli
  • 1 lžíce studené vody

Na náplň:

  • 400 g jarní zeleniny (např. chřest, špenát, hrášek)
  • 200 g ricotty nebo tvarohu
  • 2 vejce
  • 100 ml smetany
  • 1 stroužek česneku (drceného)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 50 g parmezánu (nastrouhaného)

Postup

1. Příprava těsta

  • V míse smíchejte hladkou mouku, cukr a špetku soli.
  • Přidejte změklé máslo a pomocí prstů nebo mixéru zapracujte do mouky, až vznikne drobenka.
  • Přidejte vejce a studenou vodu. Rychle vypracujte hladké těsto.
  • Zabalte těsto do potravinářské fólie a dejte ho na 30 minut do chladničky.

2. Příprava náplně

  • Mezitím si připravte zeleninu. Pokud používáte chřest, odstraňte spodní tuhou část. Chřest a hrášek blanšírujte ve vroucí vodě asi 3 minuty, poté je rychle zchlaďte ve studené vodě. Špenát můžete přidat čerstvý.
  • V míse smíchejte ricottu (nebo tvaroh), vejce, smetanu, drcený česnek a ochuťte solí a pepřem.
  • Přidejte blanšírovanou zeleninu a nastrouhaný parmezán. Vše dobře promíchejte.

3. Tvarování a pečení

  • Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušná).
  • Těsto rozválejte na kulatý plát, který vložíte do vymazané a moukou posypané koláčové formy.
  • Na těsto rovnoměrně rozložte zeleninovo-sýrovou náplň.
  • Pečte v předehřáté troubě asi 30-35 minut, dokud náplň neztuhne a povrch koláče nezezlátne.

4. Servírování

Nechte koláč chvíli vychladnout, poté ho krájejte na špičky a podávejte teplý nebo studený. Jarní koláč je skvělým doplňkem k salátu nebo jako samostatná pochoutka.

 

Jarní koláč je chutným a zdravým způsobem, jak oslavit příchod jara. Je plný svěžích chutí a barevných ingrediencí, které vám přinesou radost do každého sousta. Vyzkoušejte tento recept a potěšte svou rodinu i přátele. Přejeme vám dobrou chuť!

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

kakaovo-kokosové sušenky
Jak upéct „Koka“ sušenky – recept
Máte rádi sušenky Koka, ale protože jsou čím dál dražší, chcete si je připravit sami? Možná máte velkou spotřebu, možná vám vadí, že jsou v nich…
Jak upéct hrnečkovou vánočku | recept
Jak upéct hrnečkovou vánočku | recept
Jak upéct hrnečkovou vánočku | recept. Vyzkoušela jsem upéct vánočku bez vážení přísad, jen odměřovanými čtvrtlitrovým hrnečkem. Mám ráda přesné dávko…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.