Jak si udělat domácí marshmallow (žužu) | recept
Domácí marshmallow (žužu) | recept. Pěnové bonbony marshmallow, které děti tak milují, si snadno vyrobíte doma sami s minimální námahou a za velmi příjemnou cenu. Recept na marshmallow není složitý, zvládnou ho i začátečníci. Jedinou podmínkou je, že se po smíchání želatiny a cukrového sirupu musí pracovat rychle. Směs tuhne celkem rychle a není snadné pak hmotu vyrovnat. To ale v žádném případě neubírá marshmallow na chuti a při vykrajování menších kousků se to i šikovně zamaskuje.
Co je potřeba
- 150 ml vody
- 225 g krystalového cukru
- 40 g mleté želatiny
- 50 ml horké vody
- vanilková nebo citronová esence
- špetka soli
- potravinářské barvy podle uvážení
- cukr moučka a škrob na obalení
Do částečně zchladlého cukerného sirupu přidáme špetku soli, několik kapek vanilkové nebo citronové esence a šleháme. Šleháme pomocí elektrického šlehače tak dlouho, dokud neušleháme hustou pěnu. Našleháním se směs přibližně zdvojnásobí. Vyšlehanou hustou pěnu rozetřeme na pečicí papír a uhladíme. Pěnu rozetřeme do takové výšky, jak vysoké chceme mít hotové bonbony. Můžeme také část hmoty obarvit potravinářskou barvou nebo šťávou z ovoce. Přírodní barva není tak sytá, zase je ale zdravější a přidá cukrovince chuť. Marshmalow necháme volně při pokojové teplotě ztuhnout. Budou tuhé asi za 4 hodiny.
Varování
Nenechte se zmást obrázkem a vezměte si opravdu vyšší hrnec. Já šlehala v pánvi a následný úklid mi zabral půl dne :) Při šlehání kapky lítají daleko a drží :)
Diskuze k článku