Jak a proč zařadit červenou řepu do jídelníčku | recepty, zajímavosti a rady
Nejstarší zmínky o řepě pocházejí ze starověké Fénicie (území dnešního Libanonu). Odtud se rozšířila do Babylonie, kde byla bulva nejprve užívána jako lék. Ke konzumaci se využívaly listy – upravovaly se podobně jako špenát. Později se řepa objevila ve starém Řecku. O její rozšíření se zasloužili především mořeplavci. V Evropě se používala jako potravina již ve 3. století. Ve střední Evropě se začala řepa pěstovat až v 16.–17. století, přičemž červená řepa se pěstuje teprve více než 100 let.
Legenda se zmiňuje o bohyni Afroditě (bohyně lásky, plodnosti a krásy), jež věřila, že listy řepy mají zkrášlovací účinky, a proto si je velmi oblíbila. Bohu Apollonovi se zase odevzdával odvar z listů jako oběť.