Jak připravit zapečené conchiglioni se špenátovou ricottou | recept na zapečené těstoviny
Jak připravit zapečené conchiglioni se špenátovou ricottou | recept na zapečené těstoviny. Conchiglioni con ricotta e spinaci…Buon appetito! Přesně tato věta upevní vaši roli italského šéfkuchaře. Tím se totiž bez mrknutí oka, s touto už na pohled luxusní parádou, stanete. Pomocníkem vám budou obří těstovinové mušle, které přímo vybízejí k naplnění. A to čímkoliv. Pro pravou italskou atmosféru ale zvolte kombinaci špenátu s italským sýrem ricotta a dolaďte dalšími, původem italskými, dobrotami, tedy rajčatovou passatou a parmezánem. A na závěr, mistře kuchaři, proneste svou slavnou větu a popřejte Buon appetito!
Co je potřeba
- 500 g obřích mušlí, lastur – Conchiglioni (ke koupi v obchodech typu La Formaggeria Grand Moravia)
Náplň:
- 400 g mraženého porcovaného špenátu
- 2 balení ricotty (přibližně 400 g, dle velikosti balení)
- 1 žloutek
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- špetka muškátového oříšku
- sůl, pepř
Rajčatová omáčka:
- 500 g rajčatové passaty (případně rajčatové pyré, sekaná konzervovaná rajčata)
- 6 stroužků česneku
- 2 – 3 lžičky Terezia Vegi Vegi (zeleninová ochucovací směs)
- 1 hrst nasekaného čerstvého tymiánu či bazalky
+ sýr na posypání
+ olej na vymazání formy
Rozmražený špenát spařte vroucí vodou, slijte a po vychladnutí z něj v dlaních vymačkejte přebytečnou vodu, která by špenátovou ricottu příliš naředila. V případě potřeby špenát ještě nasekejte na drobnější kousky. Můžete samozřejmě využít i špenátu čerstvého, který pár minut povaříte v trošce vody a následně nadrobno nasekáte.
V osolené vroucí vodě uvařte těstoviny. Pro vaření zvolte větší hrnec, aby se do něj obří mušle pohodlně vešly. Těstoviny uvařte opravdu hodně al dente, ještě se následně budou péct v troubě, kde krásně dojdou. Jakmile jsou těstoviny hotové, sceďte je a doporučuji je nechat vychladnout rozložené vedle sebe, aby se nepřilepily k sobě. Tomu zabráníte i přidáním malého množství oleje do vody při jejich vaření.
Naplněné mušle skládejte těsně vedle sebe do olejem vymazaného pekáče s rajčatovou omáčkou. Tu připravíte smícháním rajčatové passaty s nahrubo nasekaným česnekem, čerstvými bylinkami a zeleninovou ochucovací směsí. Pokud nebudete mít přesně uvedenou zeleninovou ochucovací směs, vezměte na pomoc klasickou vegetu. Anebo se podívejte na odkaz uvedený pod receptem.
Tipy
- Terezia Vegi Vegi zeleninovou ochucovací směs můžete zakoupit u Terezia Company s.r.o. (https://www.terezia.eu/koreni/). Jak název sám napovídá, jedná se o blízkou příbuznou klasické „Vegety“. Ovšem chutí i složením kvalitnější příbuznou. Na uvedeném odkaze se můžete podívat na její složení a sami zhodnotíte, že se Vám ve spíži bude určitě hodit. Využijete ji i při přípravě jiných pokrmů, nejlépe do polévek, omáček či různých salátů. Prostě dokonalé univerzální ochucovadlo.
A ještě pár tipů navíc:
- U rajčatové omáčky neváhejte a použijte ji klidně více, během pečení se malinko speče – nasákne do těstovin. A pokud ji navíc smícháte se smetanou na vaření (cca 200 ml), dosáhnete tak úžasně jemné chuti.
- Do vody při vaření těstovin se mi osvědčilo přidat místo soli zeleninový bujon, těstoviny tím získají chuťový šmrnc.
Diskuze k článku