Jak připravit vepřové na žampionech s cibulí?
Vepřová krkovice, ale i jiné vepřové maso, nabízí obrovské možnosti tepelné úpravy tak, aby nám jídlo skutečně chutnalo. Důležité jsou ale nejen hlavní ingredience, které pro přípravu jídla použijeme, ale také koření nebo jiné zdánlivé drobnosti. Chuť dovedou podtrhnout, mohou jídlo mírně či výrazně zpikantnět a okořenit. Co se týče soli, vždy je lepší posolit méně, a později dosolit, než to se solí přehnat.
Co je potřeba
Pro přípravu vepřového na žampionech a cibuli pro 6 osob budete potřebovat:
- 1 kg vepřové krkovice
- 2 středně velké cibule
- 1 plechovku sterilovaných žampionů v mírném slaném nálevu
- 2 cm z kostky sádla nebo 2 lžíce
- Lžička soli
- 1 Bobkový list
- Špetka tymiánu
- Špetka rozmarýnu
- Špetka kari koření
- Hrnek vody
- Solamil nebo hladká smetana na zahuštění
Postup
Pokud máte rádi jídla, která se vaří poměrně rychle, kdy vše, co je potřeba, vložíte do hrnce a necháte dusit, budete s tímto receptem velmi spokojeni. Chutná i dětem, záleží samozřejmě na tom, zda mají rády chuť žampionů. Lze je nahradit např. sterilovanou kukuřicí.
Nejdříve očistíme maso a nakrájíme ho na kostky. Pak oloupeme cibuli a nakrájíme ji na drobné kousky. Ze žampionů slijeme část nálevu. Následně dáme do hrnce sádlo, jakmile se roztopí, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Nevadí, ani když mírně zhnědne, tím bude máčka tmavší. Poté přidáme maso a necháme ho ze všech stran zatáhnout.
Jakmile je toto připraveno, podlijeme trochou vody, posolíme, vložíme koření a necháme dusit. Po půl hodině přidáme žampiony a necháme 20 dál dusit. Poté smícháme zarovnanou lžíci Solamilu s trochou vody, příp. použijeme lžíci hl. mouky s 1 dcl vody, řádně rozmícháme a vlijeme k masu. Necháme dál vařit alespoň 10 minut, aby se vytratila moučná chuť.
Koření nemusíte používat všechno. Kari zde vůbec nemusí figurovat, ale pokud ho použijete, chuť příjemně ozvláštní.
Podáváme s rýží, těstovinami nebo brambory.
Diskuze k článku