Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit teplý těstovinový salát s tuňákem | recept

Jak připravit teplý těstovinový salát s tuňákem

Teplý těstovinový salát s tuňákem | recept. Studené těstovinové saláty jsou velmi oblíbené zejména v létě. Jejich obdoba se však dá připravit i během chladných podzimních nebo zimních dnů. Teplý těstovinový salát s tuňákem poslouží jako rychlý oběd či večeře, jeho příprava je navíc velmi jednoduchá. Zelenina v salátu se dá obměňovat podle potřeby.

Co je potřeba

  • 1 hrnek špaldových, ječných či jiných těstovin
  • 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (asi 185g)
  • 1 malá cibule
  • salátová okurka (množství dle vlastního uvážení)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 pečená či grilovaná rajčata
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř, čerstvé bylinky
1

Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké proužky, salátovou okurku pak na malé kousky. Šťávu z tuňáka slijeme.

Jak připravit teplý těstovinový salát s tuňákem
2

Pečená či grilovaná rajčata pokrájíme a ohřejeme je v hrnci či troubě. Zálivku připravíme smícháním majonézy, bílého jogurtu, soli, pepře a citronové šťávy. Všechny ingredience dobře promícháme.

Jak připravit teplý těstovinový salát s tuňákem
3

Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu. Po scezení je smícháme s ohřátými pečenými rajčaty, nakrájenou cibulí a okurkou, prolisovaným stroužkem česneku, tuňákem a zálivkou. Podle potřeby směs dochutíme a přidáme nasekané čerstvé bylinky.

Jak připravit teplý těstovinový salát s tuňákem
4

Salát důkladně promícháme a ihned jej podáváme.

Jak připravit teplý těstovinový salát s tuňákem

Tipy

  • Do salátu je možné přidat také olivy, případně nakládanou kukuřici či hrášek.
  • Rajčata lze upéct či ugrilovat těsně před přípravou salátu anebo využijte rajčata zavařená. Návod naleznete třeba zde: Jak zavařit pečená rajčata | recept.  Dají se nahradit také tepelně upravenými paprikami, mrkví, brokolicí nebo jinou oblíbenou zeleninou.
  • Lehčí zálivku si můžete připravit smícháním olivového oleje s jablečným nebo vinným octem a hořčicí. Vše dochuťte solí, pepřem a bylinkami.
  • Teplý těstovinový salát ochuťte čerstvou petrželkou, oreganem či bazalkou. Milovníci pikantních pokrmů pak mohou přidat i nakrájenou chilli papričku.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články