Jak připravit staročeské lívance | recept
Vítejte na mém receptu na staročeské lívance. Jedná se o velmi jednoduchý recept na lívance, který ovládala už naše prapraprababička. Hotové staročeské lívance můžete zdobit absolutně čímkoli, záleží na vaší chuti. Pojdme na recept!
Co je potřeba
20 g droždí
1 špetka soli
1 lžíce másla
1 lžíce cukru
300 g polohrubé mouky
500 ml mléka
2 ks velkých vajec
150 ml mléka mírně ohřejeme, nalijeme do mísy, přidáme cukr a lžičku mouky. Nakonec rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě 15 minut vzejít (na kvásku se musí vytvořit bublinky).
Přidáme ostatní ingredience, dobře zpracujeme a necháme na teplém místě kynout 45-60 minut. Mísu nezapomeneme přikrýt utěrkou, jinak by těsto oschlo. Vykynuté těsto zdvojnásobí svůj objem.
Mezitím vymažeme lívanečník: do každého dílku nalijeme lžičku oleje, necháme rozpálit a pak naběračkou naléváme těsto. Lívance smažíme po obou stranách dočervena.
Diskuze k článku