Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit pažitkovou pomazánku | recept

Jak připravit pažitkovou pomazánku | recept

Jak připravit pažitkovou pomazánku | recept. Pažitka bývá první jarní zeleninou. V obchodech se objevuje koncem zimy a na záhonech ji sklízíme již od dubna. Má jemně štiplavou chuť připomínající cibuli, ale je jemnější. Má vysoký obsah provitaminu A, vitaminů sk. B, vitaminu C. Z minerálů obsahuje sodík, vápník, draslík, fosfor, železo a sírové silice. Pažitku podáváme syrovou, tepelnou úpravou bychom znehodnotili vitaminy. Recept, jenž vám předkládáme k vyzkoušení, se hodí k jarnímu období. Vyzkoušejte si připravit chutnou a snadnou pažitkovou pomazánku.

Co je potřeba

  • 100 g másla
  • 5 lžic husté zakysané smetany
  • 150 g strouhaného sýra
  • 4 natvrdo vařená vejce
  • sůl
  • pažitka
1

Máslo utřeme se sýrem a smetanou. Vyznáváte-li zdravý životní styl, máslo nahraďte sýrem typu žervé nebo Lučinou. Osolte a důkladně promíchejte, aby se sůl dobře rozpustila.

Jak připravit pažitkovou pomazánku | recept
2

Vejce uvařte natvrdo, nechte vychladnout a oloupejte. Oddělte žloutky od bílků a žloutek vetřete k máslové směsi, bílek na jemném struhadle rozstrouhejte a také zamíchejte do pomazánky. Jestliže dáváte přednost hrudkovité konzistenci, vajíčka protlačte přes kolečko na krájení brambor celá. Pažitku opláchněte pod studenou tekoucí vodou a nadrobno posekanou přidejte nakonec.

Jak připravit pažitkovou pomazánku | recept
3

Pomazánku odložíme na chvilku do chladu odpočinout. Podáváme s celozrnným pečivem a čerstvou zeleninou.

Jak připravit pažitkovou pomazánku | recept
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.