Jak připravit ovocné bowle | recept
Výborné recepty: Bowle, perlivý nápoj připravovaný z ovoce, vína, šumivého vína, destilátů či ovocných šťáv jsou evergreenem přátelských setkání i oslav nebo na Silvestra. Jak připravit ovocné bowle, aby si naši hosté pochutnali? A jak připravit ovocné bowle pro děti a abstinenty bez alkoholu? Přinášíme několik rad a receptů na bowle – profesionálních i amatérských.
Ovocné bowle (název podle velkých mís s poklicí, v nichž se míchaný nápoj připravuje, chladí i servíruje, jinak také zvaných teriny) jsou vždy znamením velké pozornosti hostitele vůči hostům. Jedná se o nápoje připravované z přírodního vína, cukru, ovoce, minerální vody a sektu. Můžeme popřípadě přidat i destilát. Podávaná bowle značí, že své blízké nechceme odbýt jen komerčním nápojem, ale že že jsme pro ně připravili něco speciálního.
Pro přípravu bowle používáme lehká mladá vína, která jsou nasládlá. Ovoce vybíráme vzhledné, dobře vyzrálé a bez kazu. Nejlepší je čerstvé, ale může být i mražené, popřípadě kompotované. Sekt použijeme suchý s označením brut, případně sec.
Nezdá-li se nám nápoj dost sladký, přidáme moučkový cukr do prázdné sklenky, zalijeme hotovým nápojem bez ovoce, rozmícháme a po zjasnění roztok přilijeme do bowle. Je-li naopak nápoj přeslazený, přidáme víno. Led přímo do bowle nevkládáme, ředil by ji a kazil chuť. Připravenou bowli buď vložíme do větší nádoby naplněné ledem, nebo menší karafu s ledem vložíme do bowle. Bowle je třeba přikrývat pokličkou, aby nevyprchalo aróma. Je-li v bowli sekt nebo sodovka, pak mícháme jen lehce. Sklenka na bowli – nízká sklenice s ouškem, v horní části hodně otevřená. Při servírování každému přiložíme i lžičku. Mísu pod bowlí je hezké ozdobit vinným listem, květinami nebo jinou zelení.
Banánová bowle. Potřebujeme šest banánů, 150 g pískového cukru, 1 litr bílého vína. 1 litr červeného vína, 2 cl koňaku, 0,7 litr silně perlivé sodovky, nebo sektu. Oloupané banány nakrájíme na plátky, dáme do skleněné teriny, posypeme cukrem, přilijeme koňak a zalijeme vínem. Terinu dáme na 2 hodiny k ledu a občas směs zamícháme. Pak přidáme zbytek bílého vína, promícháme a dáme znovu k ledu. Před podáváním přilijeme do bowle buď vychlazenou sodovku, nebo láhev sektu.
Ovocná bowle na přípitek. Potřebujeme dvě láhve sektu, 740 ml sodovky, 210 ml brandy, 1 lžíci práškového cukru, kiwi a ovoce dle chuti (pokrájené na jemné plátky), bílé hroznové víno (kuličky obalíme v cukru). Šampaňské a sodovku dobře vychladíme. S ostatními přísadami smícháme ve skleněné nádobě na bowli. Poklademe nakrájenými kousky ovoce a okraje nádoby ozdobíme hrozny. Bublinky nesmíme nechat vyprchat, proto rozléváme hned do sklenek na bowli nebo širokých pohárů. Tato dávka postačí jako přípitek pro patnáct hostů – ocení nejen chuť, ale i to, jak nápoj pěkně vypadá.
Tipy
Hrušková nealkoholická bowle: Drobně nakrájíme čtyři uleželé oloupané hrušky, zalijeme půl deci citronové šťávy, litrem hruškového džusu a litrem nealkoholického vína (nebo nápojem typu vinea). Necháme přikryté asi hodinu odpočívat. Pak zamícháme a přilijeme láhev nealkoholického šumivého vína a 0,7 litru silně perlivé vody.
Diskuze k článku