1

Ovocné bowle (název podle velkých mís s poklicí, v nichž se míchaný nápoj připravuje, chladí i servíruje, jinak také zvaných teriny) jsou vždy znamením velké pozornosti hostitele vůči hostům. Jedná se o nápoje připravované z přírodního vína, cukru, ovoce, minerální vody a sektu. Můžeme popřípadě přidat i destilát. Podávaná bowle značí, že své blízké nechceme odbýt jen komerčním nápojem, ale že že jsme pro ně připravili něco speciálního.

2

Pro přípravu bowle používáme lehká mladá vína, která jsou nasládlá. Ovoce vybíráme vzhledné, dobře vyzrálé a bez kazu. Nejlepší je čerstvé, ale může být i mražené, popřípadě kompotované. Sekt použijeme suchý s označením brut, případně sec.

3

Nezdá-li se nám nápoj dost sladký, přidáme moučkový cukr do prázdné sklenky, zalijeme hotovým nápojem bez ovoce, rozmícháme a po zjasnění roztok přilijeme do bowle. Je-li naopak nápoj přeslazený, přidáme víno. Led přímo do bowle nevkládáme, ředil by ji a kazil chuť. Připravenou bowli buď vložíme do větší nádoby naplněné ledem, nebo menší karafu s ledem vložíme do bowle. Bowle je třeba přikrývat pokličkou, aby nevyprchalo aróma. Je-li v bowli sekt nebo sodovka, pak mícháme jen lehce. Sklenka na bowli – nízká sklenice s ouškem, v horní části hodně otevřená. Při servírování každému přiložíme i lžičku. Mísu pod bowlí je hezké ozdobit vinným listem, květinami nebo jinou zelení.

4

Banánová bowle. Potřebujeme šest banánů, 150 g pískového cukru, 1 litr bílého vína. 1 litr červeného vína, 2 cl koňaku, 0,7 litr silně perlivé sodovky, nebo sektu. Oloupané banány nakrájíme na plátky, dáme do skleněné teriny, posypeme cukrem, přilijeme koňak a zalijeme vínem. Terinu dáme na 2 hodiny k ledu a občas směs zamícháme. Pak přidáme zbytek bílého vína, promícháme a dáme znovu k ledu. Před podáváním přilijeme do bowle buď vychlazenou sodovku, nebo láhev sektu.

5

Ovocná bowle na přípitek. Potřebujeme dvě láhve sektu, 740 ml sodovky, 210 ml brandy, 1 lžíci práškového cukru, kiwi a ovoce dle chuti (pokrájené na jemné plátky), bílé hroznové víno (kuličky obalíme v cukru). Šampaňské a sodovku dobře vychladíme. S ostatními přísadami smícháme ve skleněné nádobě na bowli. Poklademe nakrájenými kousky ovoce a okraje nádoby ozdobíme hrozny. Bublinky nesmíme nechat vyprchat, proto rozléváme hned do sklenek na bowli nebo širokých pohárů. Tato dávka postačí jako přípitek pro patnáct hostů – ocení nejen chuť, ale i to, jak nápoj pěkně vypadá.

Tipy

Hrušková nealkoholická bowle: Drobně nakrájíme čtyři uleželé oloupané hrušky, zalijeme půl deci citronové šťávy, litrem hruškového džusu a litrem nealkoholického vína (nebo nápojem typu vinea). Necháme přikryté asi hodinu odpočívat. Pak zamícháme a přilijeme láhev nealkoholického šumivého vína a 0,7 litru silně perlivé vody.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.285715
Average: 4.3 (7 votes)