Jak na pečení slaného pečiva z listového a křehkého těsta | recept
Slané pečivo | recept. Drobné pečivo ze slaného těsta je vděčným pohoštěním pro různé oslavy, večírky nebo jako alternativa sladkého, pro ty, co nemlsají. Dá se plnit různými pomazánkami, sypat kořením a semínky, péct v rozmanitých tvarech. Z jednoho těsta lze udělat několik druhů pečiva, každé jiné chuti. Pro pečení slaného pečiva lze využít koupené listové těsto, které je již nabízeno i v celozrnné variantě a je velmi chutné. Pro ty, co raději vše domácí, nabízíme předpis na jednoduché těsto, jež se dá použít i na sladké pečení, např. jablečný závin.
Co je potřeba
Na těsto je potřeba:
- 300 g hladké mouky
- 250 g másla nebo Hery
- 2 žloutky
- 2 polévkové lžíce octa
- 4 polévkové lžíce mléka
- špetka soli nebo můžete použít koupené hotové listové těsto
Do mísy prosijeme hladkou mouku. Mouka se prosívá proto, aby byla nakypřená a lépe se spojila s ostatními surovinami při zpracování. Uprostřed si uděláme jamku, do které přidáme žloutky, mléko a ocet. Osolíme a pokrájíme změklý tuk. Vše důkladně prohněteme a vznikne nám nelepivé vláčné těsto. Je- li těsto příliš řídké, přidáme trochu mouky, jestliže je moc tuhé, přidáme mléko. Hotové propracované těsto necháme v chladu několik hodin rozležet.
Těsto si můžeme rádlem rozřezat na pruhy a ty natáčet na trubičky na pečení. Při natáčení se musí okraje těsta na trubičce překrývat. Po upečení jdou „minikremrole“ z trubiček velmi lehce sejmout. Plníme je slanými (i sladkými) pomazánkami nebo šunkovou pěnou. Věnečky si uděláme tak, že těsto vyválíme silnější, vykrájíme kolečka s otvorem uprostřed a tyto kolečka po vychladnutí rozřízneme a naplníme.
Tipy
Univerzální těsto na slané i sladké pečivo nebo závin: 250 g polohrubé mouky, 250 g tvarohu v kostce a 250 g másla nebo Hery zpracujeme v těsto a ihned dále zpracováváme. Těsto je vláčné a dobře se s ním pracuje.
Diskuze k článku